Cropped landscape
Belföld
Luxembourgra vár az AB két vitatott törvény ügyében
2018-06-0607:56
Megvárja az Európai Bíróság döntését és csak utána hoz ítéletet a hazai Alkotmánybíróság (AB) két fontos jogszabályról. A testület az európai alkotmányos párbeszédre hivatkozva a luxembourgi döntésig kedden felfüggesztette az eljárást a CEU kapcsán nagy port felvert nemzeti felsőoktatási törvény és a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében. 
Az AB mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a tavaly elfogadott két hazai törvény kapcsán az Európai Bizottság december 7-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió Bírósága előtt. Ez a két per még folyamatban van. Kiderült: az alkotmánybírák többsége úgy látja, hogy bár az AB eljárásának felfüggesztése kivételes lehetőség, a hazai testületnek – az alkotmányos párbeszéd jegyében – saját döntéseinek meghozatalakor alkalmazkodnia kell az európai gyakorlathoz.
 
A végzések szerint így a CEU-ról és a külföldről támogatott szervezetekről elfogadott törvények kontrollja itthon csak akkor történhet meg, ha Luxembourgban már állást foglaltak az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán. Ezzel kapcsolatban az indoklás egyebek mellett úgy fogalmaz: az Alkotmánybíróságnak fenntartott felülvizsgálati lehetőséget az együttműködési kötelezettségre tekintettel, lehetőleg az európai jog érvényesülését szem előtt tartva kell alkalmazni.
 
A 15 alkotmánybíró közül öten különvéleményt fogalmaztak meg: Balsai István, Juhász Imre, Salamon László, Stumpf István és Szívós Mária lényegé­ben úgy látja, az eljárás felfüggesztésére nem lett volna mód, hiszen más jogi kérdésekről dönt a luxem­bourgi bíróság és megint másról a hazai AB. Egyébként mindkét ügy előadóbírája Sulyok Tamás, az AB elnöke volt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ