Cropped landscape
Gazdaság
A Költségvetési Tanács előtt van a 2019-es büdzsé
2018-06-0618:51
Már a Költségvetési Tanács asztalán van a 2019-es büdzsé, a biztonságos növekedés költségvetésének tervezete - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel szerdán.
A tárca hangsúlyozta, a kormány céljai változatlanok: a családok, a gazdaság, a foglalkoztatás és a biztonság megerősítése. A kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljai mentén a jövő évi büdzsé alacsony hiánnyal számol 4 százalék feletti növekedés mellett. Változatlanul a költségvetés stabilitásának szem előtt tartását tükrözik az egyes bevételi és kiadási tételek - írták. 

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt évekhez hasonlóan az állami működésére csak annyi költés lehetséges, amennyi saját forrásokból biztosítható, megvalósítva e tekintetben a nullás egyenleget. A magyar gazdaság kilátásai jók, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért a kormány 50 százalékkal megemelt tartalékkal tervez. 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a büdzsé parlamenti benyújtásához elengedhetetlen a Költségvetési Tanács által kialakítandó vélemény, ami jogszabályban foglalt garanciális elem. A 2019-es költségvetés a jövő héten kerül az Országgyűlés elé, és várhatóan július második felében fogadhatják el.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ