Cropped landscape
Gazdaság
Echo-Mérleg: Még keményebben bele kell nyúlni a gazdaságpolitikába
2018-06-0316:44
Javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését az OECD. A párizsi székhelyű szervezet az előző, novemberben kiadott tanulmányához képest 0,8 százalékponttal, 3,9-ről 4,6 százalékra emelte az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését. Echo-Mérleg című műsorunk vasárnapi adásában Lentner Csaba közgazdász arra hívta fel a figyelmet, ha Magyarország tartósan el akarja érni a növekedést, akkor még keményebben bele kell nyúlni a gazdaságpolitikába. Jelenleg hazánk egy hatodik éve tartó folyamatos növekedésben és reálbárnövekedésben van, a gazdasági bővülés és a munkatermelékenység egymást erősítő folyamatok.

Lentner Csaba szerint a jövőben be kell tenni a bárnövekedés mögé a teljesítményt is, ezen felül a kis- és középvállalkozói szektorra az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen a magyar kkv-szektor a hozzáadott értéknek közel az 50 százalékát adja, a foglalkoztatottság mintegy 75 százalék körül van, ugyanakkor az innováció kapacitása, illetve beruházási hajlandósága hagy kívánni valót maga után. 
 
A Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető kutatója a növekedés ösztönzésével kapcsolatban visszautalt arra, hogy 2010-ben egy államcsőd közeli helyzetet kellett orvosolni, stabilizálni kellett a pénzügyi helyzetet, rendbe kellett tenni a költségvetést, a valutaárfolyamot. Ezt követte a munkaerőpiac rendbetétele s akkor az volt a növekedés motorja. A piaci elemző a bérfelzárkóztatásról szólva arra hívta fel a figyelmet, a kkv-k esetében nagyobb küzdelmet jelent a béremelés megvalósítása. 
 
Hozzátette:
ahhoz, hogy a béremelkedés fenntartható legyen, vagy legalább az fenntartható legyen, hogy az inflációt érdemben meghaladóan tudjanak nőni a bérek, ahhoz most már más kell. Ebből a bérhányadból előbb vagy utóbb nem lehet többet kihozni.
„Meg kell követelni a teljesítménynövekedést!” 
Lentner Csaba szerint 2010-től a fiskális politikai fordulat óta, a monetáris politikai rendszerváltozás óta megalapozott a magyar gazdaság további növekedése. Úgy fogalmazott, a növekedési fundamentumok, amelyekre lehet még építeni, azok stabilak. 
 
Összegzése szerint az egyensúlyt mindenképpen fenn kell tartani, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy 2019-20-tól a nemzetközi pénzpiacon meghatározó jegybankok kamatpolitikájában változások várhatóak, a nemzetközi politikai események miatt a forint árfolyama jelentős változásokon mehet keresztül. Rámutatott: olyan időszak jön el a magyar gazdaságpolitikában, amikor finomhangolásra van szükség. 
 
A teljes beszélgetés: 

A beszélgetésben további központi kérdés volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank mikor kényszerülhet kamatemelésre. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Echo-Mérleg
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ