Cropped landscape
Gazdaság
Stratégiai megállapodást kötött a kormány és az ExxonMobil
2018-06-0114:59
ExxonMobil, megállapodás, szijjártó péter, Romke Noordhuis
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és az amerikai Exxonmobil, a megegyezést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Romke Noordhuis ügyvezető igazgató írta alá pénteken Budapesten. 
Az aláírást követően a miniszter kiemelte, hogy az ExxonMobil fontos szerepet fog játszani Magyarország jövőjének alakításában, hiszen segíthet a jól képzett magyar munkaerő itthoni boldogulásában, gázipari tevékenységével pedig az energiaellátás biztonságát erősítheti. 
    
A cég egy jelentős Fekete-tengeri gázmező kitermelési jogát megszerezve lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország 2022-től Romániából is vásároljon gázt, amennyiben a szomszédos ország is teljesíti az erre vállalt kötelezettségeit - tette hozzá. 
    
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter felidézte, hogy a Fekete-tenger alól kitermelt gáz szállítására a román fél 4,4 milliárd köbméter éves kapacitású interkonnektor létrehozását vállalta, ennek kapacitását 2037-ig két magyar vállalat kötötte le. Magyarország éves földgázfogyasztása megközelíti a 10 milliárd köbmétert, ennek 85 százalékát külföldről kell beszerezni, a Romániából érkező gáz tehát a magyar szükséglet felét fedezheti - tette hozzá. 
   
Hangsúlyozta, hogy az ExxonMobil több mint 1600 munkavállalót foglalkoztató budapesti központja egyre bonyolultabb, nagyobb hozzáadott értéket igénylő feladatokat lát el, a cég afrikai, közel-keleti és európai vállalatai számára biztosít informatikai, kontrolling, könyvelési és adóügyi szolgáltatásokat. 
    
Szijjártó Péter megjegyezte, hogy már 77 céggel kötöttek stratégiai megállapodást, amelyek összesen 175 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, a szerződéskötéseket követően 20 ezer munkavállalót vettek föl és 5 százalékkal emelték a belföldi beszállítók arányát. 
Az amerikai vállalatokkal és befektetőkkel létrehozott együttműködést sikertörténetnek nevezte, hiszen - mint mondta - az Egyesült Államokból érkező cégek 100 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon és a második legtöbb befektetést hozzák. 
    
Romke Noordhuis kijelentette, hogy az Exxonmobil budapesti szolgáltatási központjának vezetőjeként magyarországi tevékenységük bővítésével számol a következő években. Hozzátette, hogy a magyar szakemberek felkészültek, együttműködők és azonosulnak a vállalat értékeivel. 
    
Kiemelte a magyar főváros jelentőségét a vállalat globális hálózatában és hozzátette, hogy a stratégiai megállapodás erősíti az Exxonmobil elkötelezettségét Magyarország iránt. Az Exxonmobil továbbra is részt vesz képzési programokban és folytatja a magyarországi egyetemekkel kialakított együttműködéseit, jótékonysági felajánlásait - közölte. 
    
A ExxonMobil világszerte több mint 70 ezer munkavállalót foglalkoztat, globális árbevétele tavaly elérte a 245 milliárd dollárt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ