Cover
Életmód
Percenként tíz ember halálát okozza a dohányzás
2018-06-0106:10
Percenként csaknem 11 millió cigarettára gyújtanak rá világszerte és ugyanennyi idő alatt tíz ember halálát okozza a káros szenvedély - derült ki abból az összeállításból, amelyet a csütörtöki dohányzás elleni világnap alkalmából készített az AFP francia hírügynökség.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nagyjából egymilliárd ember, vagyis a világ népességének csaknem hetede tartozik a dohányzók közé. A WHO tavalyi jelentése szerint Kína a világ legnagyobb dohányfogyasztója: az 1,3 milliárd fős lakosságból csaknem 315 millióan dohányoznak, ami a globális cigarettafogyasztás több mint egyharmadát teszi ki. Indonéziában a legmagasabb a dohányosok aránya: a délkelet-ázsiai országban a 15 éven felüli férfiak 76 százaléka dohányzik. A világ dohányosainak nagyjából 80 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él és közülük 226 millióan tekinthetők szegénynek. 

A The Lancet című orvosi folyóirat 2017 áprilisi számában publikált tanulmány szerint a naponta dohányterméket fogyasztó emberek aránya csökkent 25 év alatt: 1990-ben még minden harmadik férfi és minden tizenkettedik nő, 2015-ben már csak minden negyedik férfi és minden huszadik nő dohányzott napi rendszerességgel. A The Tobacco Atlas nevű dohányzásellenes érdekcsoport szerint azonban a néhány országban megfigyelhető csökkenést „csaknem teljesen ellensúlyozza a fogyasztás növekedése azokban az országokban, ahol enyhébb a dohányáruk szabályozása”. Utóbbiak közé tartoznak a világ szegényebb részein, különösképpen Fekete-Afrika területén lévő országok. 
A dohányáruk fogyasztása csökkent egyebek között Ausztráliában, Brazíliában és Nagy-Britanniában a dohányzásellenes intézkedések: a magasabb adók, a különböző korlátozások és egészségügyi figyelmeztetések nyomán. Az elektromos cigaretták is megvetették a lábukat néhány piacon.
Franciaországban egymillióval csökkent a napi rendszerességgel dohányzók száma 2016 és 2017 között. Az Euromonitor International nevű piackutató cég szerint a dohánytermékek eladása még Kínában is csökkent 10 százalékkal a 2012-es csúcshoz képest. A szakértők szerint a dohányzás az idő előtti halálozások elsődleges oka. A WHO adatai alapján az aktív vagy passzív dohányzás több mint hétmillió ember halálát okozza évente, vagyis átlagosan egy ember hal meg miatta minden hatodik másodpercben. A 20. században a dohányzás 100 millió emberéletet követelt, vagyis többet, mint a két világháború együttvéve. 

A világszervezet szerint a jelenlegi ütemben a dohányzás akár egymilliárd ember halálát okozhatja a 21. században. A Tobacco Control című tudományos folyóirat 2017 januári számában megjelent adatok szerint a dohányzás csaknem hat százalékát emészti fel a világszerte az egészségügyre fordított költségeknek. A WHO szerint világszerte 4,3 millió hektárnyi földterületet használnak dohánytermesztésre. 

A cigarettaeladások értéke éves szinten több mint 680 milliárd dollár (185 ezermilliárd forint). Kína a világ vezető dohánytermesztője: a globális össztermelés nagyjából 40 százaléka írható a számlájára. A világ dohányosai körülbelül 5,7 ezer milliárd cigarettára gyújtanak rá évente, ami percenként csaknem 11 millió cigarettát jelent.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ