Cropped landscape
Gazdaság
Zsarolási kísérlet az Európai Unió költségvetési tervezete
2018-05-3014:54
Zsarolási kísérlet az Európai Unió költségvetési tervezete, erős viták várhatók a javaslatról - jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 
Kovács István szerint az Európai Bizottság ezzel megmutatta, bármeddig hajlandó elmenni azoknak az országoknak a megfélemlítésében, amelyek nem értenek vele egyet.

Elmondta: a javaslatában a fejletlenebb országok felzárkóztatására szolgáló kohéziós pénzeket hét százalékkal csökkentené az unió.

Emlékeztetett: már a tervezet benyújtása előtt szóltak hírek a kohéziós pénzek Kelet-Európából Spanyolországba és Olaszországba történő átcsoportosításáról, de a hivatalos tervezetben ennek nincs nyoma. 

A támogatásra szoruló országok kiválasztásánál eddig főképp a GDP számított mérvadónak, ez alapján több spanyolországi és olaszországi régió elesne a támogatástól. Ennek megakadályozására az unió több olyan indikátort - például a munkanélküliség mértékét is - behozott, amelyekben a déli régiók rosszul, de Magyarország kitűnően teljesít - magyarázta.

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló keretdokumentum elfogadása az EU legnagyobb vitája szokott lenni - fűzte hozzá Kovács István.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ