Cover
Gazdaság
Varga Mihály: Az OECD is stabilnak értékeli a magyar gazdasági növekedést
2018-05-3016:12
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság növekedése előretekintve is stabil és az ágazatok széles körére kiterjedő - mondta Varga Mihály az OECD legfrissebb prognózisát értékelve a Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint. A tárcavezető szerint a minimálbérek jelentős emelkedése, a foglalkoztatás gyors bővülése az erős lakossági bizalommal párosulva megalapozza a fogyasztás folytatódó növekedését. Az élénk munkaerő-kereslet következtében a bérek emelkedése idén is kétszámjegyű lehet, az EU-n belül a legalacsonyabbak közé tartozó munkanélküliség pedig tovább mérséklődhet.
Varga Mihály megjegyezte, hogy a szervezet a visegrádi országok számára is dinamikus, az eurózóna átlagát jelentősen meghaladó növekedést jelez előre. A tárcavezető a közmédia tudósítójának nyilatkozva Párizsban - ahol a nemzetközi szervezet értekezletén vett részt - hangsúlyozta, hogy az OECD becslése a kormányénál is derűlátóbb. Az éves előrejelzés alapja - mint mondta - az első negyedév kedvező növekedési adata lehet. 

Az OECD a Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő prognózisának legfrissebb, szerdán megjelent kiadványában javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A párizsi székhelyű szervezet az előző, novemberben kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,8 százalékponttal, 3,6 százalékról 4,4 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2019-as növekedési előrejelzést pedig 2,8 százalékról 3,6 százalékra emelte. 

A kormány az április végén publikált konvergenciaprogramjában 4,3 százalékos idei és 4,1 százalékos jövő évi növekedéssel számolt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ