Cropped landscape
Tudomány
Őskőkori kulturális kapcsolatokról árulkodó kőeszközöket tártak fel Kínában
2018-05-3015:16
Eddig ismeretlen őskőkori lelőhelyeket tártak fel az északkelet-kínai Csilin tartományban régészek, akik szerint a leletek hasonló kőeszközkészítő-technológiákról árulkodnak, mint, amilyeneket a mai Oroszország és a Koreai-félsziget területéről származó azonos korú leletek mutatnak.
A kulturális relikviákkal foglalkozó tartományi hivatal szerint a szakemberek tizenkét őskőkori lelőhelyet tártak fel a Csangpaj-hegytől keletre elterülő Vangcsing megyében. A 10-20 ezer évvel ezelőttre visszanyúló lelőhelyeken eddig több mint 1300 kőeszközt találtak, noha az ásatások még meg sem kezdődtek.

Hszü Ting, az intézet egyik munkatársa szerint a mostanáig begyűjtött leletek egyebek között kovakőből, kvarcból, achátból és obszidiánból készültek. A szakemberek újabb leletekre számítanak az átfogó munkálatok megkezdését követően.

Hszü Ting szerint a területek "iparosodott" kőeszközgyártásról árulkodnak. Az eszközök jelentős része vékony és olyan speciális eljárással készült, amelyet a mai Oroszország távol-keleti részéről, valamint a Koreai-félsziget területéről előkerült kőeszközöknél állapítottak meg a kutatók.

Szakértők szerint a területek további vizsgálata révén még több bizonyítékkal sikerülhet alátámasztani egy őskőkori "kulturális folyosó" létezését. Hszü szerint a vangcsingi ásatások révén a kutatók a régió hajdani lakóinak mindennapjait akarják megismerni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ