Cropped landscape
Gazdaság
A vételár felét is kiteheti a csok
2018-05-3009:18
Területileg igencsak jelentős eltérések mutathatók ki a családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásában. Míg egyes budapesti kerületekben egy használt lakás árának csak töredékét teszi ki a támogatás, van olyan megyeszékhely, ahol akár több mint a felét fedezheti. A nagycsaládosok bizonyos városokban egy átlagos új lakás vételárának akár kétharmadát is finanszírozhatják az állami milliókból.
Nemcsak a gyerekek számától függően nagyon eltérő a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényelhető összege, de területileg is nagyok a különbségek. Az elmúlt másfél év hivatalos adásvételi adatai szerint tizenegyszeres különbség van egy budapesti, átlagos V. kerületi és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között, ezért nagyok a különbségek abban is, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás vagy családi ház árának a csok.
 
– Megyénként és városonként nagyon eltér, mekkora önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé – mondta a Magyar Időknek Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az ingatlanközvetítő hálózat az adóhivatal és a statisztikai hivatal elmúlt másfél év adásvételi adataiból kiindulva megnézte, mekkora részét fedezheti a vételárnak az otthonteremtési kedvezmény, gyerekszámtól és helyszíntől függően.

Három-négy gyermek esetében a csok egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken. Salgótarjánban egy négygyerekes családnál a csok átlagosan a használt ingatlan vételárának 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezheti. Miskolcon ugyanennyi gyerekkel a vételár csaknem kétötödét, Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is negyedét-harmadát teheti ki a támogatás. A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérvárott, Szombathelyen vagy Veszprémben három-négy gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19 százalékát jelenti.

Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V. kerületben egy egygyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent csupán a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető egy négygyermekes családnak. A főváros kevésbé felkapottabb részein a három-négy utódot vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak állami támogatásként.

A négygyermekeseknek járó, használt lakásra szóló 2,75 millió forint az Észak-Alföld községeiben az átlagos vételár több mint 80, a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon több mint 60 százalékát kiteszi. Ez a mutató Pest megye községeiben nem éri el a 20 százalékot.

A nagycsaládosok által új otthonra igényelhető 10 millió forintos csok a megyeszékhelyeken és más városokban egy átlagos lakásnál a vételár csaknem felét adta az elmúlt másfél évben, Budapesten valamivel több mint harmadát. Az észak- és dél-alföldi városokban mintegy kétharmadát is kitehette az új lakásnak vagy háznak. – Az összehasonlítás nem veszi figyelembe a megyék, régiók eltérő jövedelmi viszonyait. Ugyanakkor beszédes, hogy a regionális jövedelmi különbségek egyáltalán nem olyan nagyok, mint az ingatlanár-eltérések – magyarázta Valkó Dávid.

A keleti országrészben a legnépszerűbb a csok, míg Budapesten a legkisebb a támogatást használók aránya – állapította meg korábban a Duna House (DH). A kölcsönnel vásárlók közül ez minden negyedik vevőt jelenti Kelet-Magyarországon, a fővárosban a hitelesek közül csak minden tizedik él a lehetőséggel. – Mindez azzal magyarázható, hogy a keleti területeken a kedvezőbb lakásárak miatt az állami támogatás jóval nagyobb részt fedez az ingatlan árából, így a felvételi hajlandóság is emelkedik – fejtette ki Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

A március közepén életbe lépett könnyítések és kedvezmények tovább erősítették a csok iránti érdeklődést. A dinamikusan emelkedő ingatlanárak és a hitelfelvételi hajlandóság növekedése miatt ez a folyamat a DH szerint nem fog változni a következő években.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ