Cropped landscape
Gazdaság
Orbán Viktor: A magyarok nyertesei akarnak lenni az egyre bővülő világnak
2018-05-2911:45
Minden kornak megvannak a maga kihívásai, amelyekre akkor születnek jó válaszok, ha nem érjük be annyival, hogy egyszerűen követjük a dolgok logikáját, hanem a valóságot is képesek vagyunk hajlítani - ebben látja az innováció lényegét Orbán Viktor kormányfő. 
A miniszterelnök az Ericsson székházavató ünnepségén arról is beszélt, a magyarok ma már elhiszik, hogy többre képesek és mernek időnként már magyarul is gondolkodni, ez látható az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, de megmutatkozik ez a külpolitikán és a határvédelmen, valamint a migrációs politikában is. A kormányfő kiemelte, a magyarok hódítói és nyertesei akarnak lenni az egyre bővülő világnak. 

Úgy látom, és erről tárgyaltunk ma az elnök-vezérigazgatóval is, hogy négy dolog van, amivel sikeressé tudjuk tenni az Ericssonnal kötött stratégiai szövetségünket. Négy lehetőség, amelyek így együtt Európa kevés országában találhatunk meg. Először is vannak a kiváló szakemberek, nagy tudásbázison alapuló oktatás, a kutatásfejlesztés kormányzati támogatása, és valamint egy olyan elkötelezett költségvetési politika, habár a pénzügyminiszter most nincs itt, amely a következő években egyre több forrást irányít majd ebbe az ágazatba. Ez az a négy dolog, amelynek révén egyre magasabb szintre tudjuk emelni Magyarország és az Ericsson közti szövetséget. Ez az a négy dolog, amelynek révén lépéselőnyre is szert tehetünk az egyre erősebb globális versenyben
– emelte ki beszédében a miniszterelnök.

Ericsson-elnök: A magyar mérnökök munkája elismerésre méltó

Az Ericsson elismeri a magyar kutatók és mérnökök tehetségét, a magyarországi kutatási és fejlesztési egység folyamatos bővülése az ő munkájuknak köszönhető - mondta Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója az Ericsson Magyarország újonnan épült budapesti székháza és fejlesztési központja, az Ericsson Ház megnyitó ünnepségén Budapesten, kedden.

Börje Ekholm kiemelte, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kedden aláírt szándéknyilatkozatuk az oktatás, a kutatás és az innováció területén folytatott együttműködés kiterjesztésére - jól mutatja elkötelezettségüket az ország iránt.

A világon 2023-ra 30 milliárd olyan eszköz lesz, amely hozzáféréssel rendelkezik valamilyen mobilhálózathoz, s ugyanekkorra ebből több mint egymilliárd 5G-s előfizetés lesz - mutatott rá Börje Ekholm. Az új, ötödik generációs technológia, egy jobb felhasználói élményt nyújtva, át fogja alakítja a munka és a szórakozás világát - tette hozzá.

Börje Ekholm úgy fogalmazott, az új Ericsson Ház fontos szerepet játszik az 5G hálózat "valóra váltásában". 
Az adatokkal kapcsolatos globális igény 18 havonta megduplázódik - hangsúlyozta a csoport elnök-vezérigazgatója utalva arra, hogy a megnövekedett keresletet csakis az 5G mobil hálózat kiépülésével lehet majd kiszolgálni.

A magyarországi tervekről az elnök-vezérigazgató elmondta, szeptemberben újabb okos megoldásokkal bővítik az új irodaházat, jövőre pedig ötven ember felvételét tervezik az analitikai részleg bővítésére.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója arról beszélt, hogy a beruházást négy és fél éve kezdték tervezni, az irodaházban az Ericsson három fő egysége a k+f, az üzleti terület, és a globális szolgáltatóközpont kap helyet.

A 24 ezer négyzetméteres épületet a Wing Zrt. építette fel 201 alvállalkozó bevonásával.
A fejlesztővel az Ericsson hét éves bérleti szerződést kötött - mondta Éry Gábor.
A 28 éve Magyarországon jelen lévő vállalat itteni vezérigazgatója közölte: az Ericsson Magyarország kétezer munkavállalója közül több mint 1700-an fognak dolgozni a budapesti egyetemi városrész szívében található irodaházban. Ebből 1400 dolgozó munkája közvetlenül a k+f-hez kapcsolódik, a többiek a szolgáltatás, értékesítés és üzleti területeken tevékenykednek majd.

A sajtóanyagból kiderül, az új Ericsson székház teljes beruházási költsége 56 millió euró (17,9 milliárd forint) volt. Az ingatlan építése során nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, s ennek köszönhetően az irodaház LEED Gold minősítést nyert el. A tervezésnél és az alapanyag használatnál a fejlesztő a helyi gyártású, valamint az újrahasznosított anyagokat részesítette előnyben, továbbá energiahatékony megoldásokat választottak a vízhasználat, a világítás, az árnyékolás, valamint az üzemeltetés terén.
ECHO TV/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ