Cropped landscape
Gazdaság
Az új selyemút kezdeményezés erősíti a kínai deviza nemzetközi szerepét
2018-05-2815:09
A kínai Egy övezet - egy út (új selyemút) kezdeményezés hozzájárul a kínai deviza, a renminbi (RMB) nemzetközi szerepének erősödéséhez - állapítja meg a The Asian Banker pénzügyi szaklap és a China Construction Bank közös tanulmánya. 
"A világ legnagyobb gazdasági együttműködési övezetének fejlődése elősegíti a renminbi szerepének erősödését a kereskedelmi, pénzügyi és beruházási ügyletekben" - fogalmaz a jelentés. 
    
A 398 kínai és külföldi nagyvállalati és pénzügyi szakértő megkérdezésével összeállított tanulmány megállapítása szerint a renminbi nemzetközi szerepe 2017-től fokozatosan gyorsuló ütemben erősödik az új selyemút kezdeményezés potenciális lehetőségeinek egyre optimistább megítélésével párhuzamosan. 
    
A megkérdezett kínai szakértők 80 százaléka, a külföldi szakértőknek pedig 72 százaléka nevezte meg a kezdeményezést a renminbi nemzetközi szerepét erősítő legfontosabb tényezőként. 
    
A kínai deviza nemzetközi szerepének nagy lökést adott a renminbi felvétele is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) devizakosarát, az SDR-t alkotó devizák közé az ehhez szükséges makrogazdasági transzparencia feltételek teljesítése után. 
    
A pénzügyi szolgáltató szektorban, ezen belül is elsősorban a kínai vállalatok körében határozott a meggyőződés a renminbi nemzetközi szerepének további erősödéséről az idén, különösen ami külkereskedelmi fizetőeszköz, külföldi számlabetét és deviza-tranzakciós funkcióit illeti. 
    
A felmérésbe bevont kínai vállalatok 63 százaléka, a külföldi vállalatok 47 százaléka és a pénzintézetek 57 százaléka tervezi növelni renminbiben bonyolított nemzetközi tranzakcióit az idén. 
    
A külföldi pénzintézeteknél elhelyezett, renminbiben denominált pénzeszközök értéke 2017 végén 4,28 ezer milliárd jüanra rúgott, 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Külföldi pénzintézetek tavaly 247,7 milliárd jüannal növelték a birtokukban lévő renminbiben denominált kötvényállományt, ami így rekordösszegre, 1,15 ezer milliárd jüanra emelkedett. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ