Cover
Tudomány
Terc: A bölcsesség művelése ajándék az ember számára
2018-05-2420:50
Keresztény gyökerek és digitális jövő. Mind történelmi távlatban, mind a fogalmi keretet tekintve egymástól távolinak tűnő témák, melyek soha nem voltak olyan aktuálisak és olyan közvetlen kölcsönhatásban egymással, mint napjainkban. Politikai, gazdasági és vallási fórumokon egyszerre téma a mesterséges intelligencia. A modern tudomány hihetetlen gyors fejlődése felveti a kérdést: Milyen jövő vár az emberiségre? Elismeri-e a tudomány és a technológia az erkölcsi korlátokat? Ha nem, hová vezet a fejlődés etika nélkül? Hogyan néznek majd ki társadalmaink, világképünkre a robotika korában? Csak a vallási, kulturális hagyományok megőrzésében áll a keresztény Európa felelőssége, vagy a távoli jövő alakításában is? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a Terc című műsorunk vendégei: Tóth József, az ÉrMe Hálózat elnöke, a Keresztény Sziget egyik házigazdája és Németh Balázs, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának címzetes egyetemi docense.
Németh Balázs szerint: 

Sok olyan impulzust kap az ember, amiből azzal az előfeltételezéssel tud élni, hogy ez valami rossz és valami, ami gátolja a világnak az előre menetelét. Ha az ember a Szentírást és az egyházatyákat alaposan tanulmányozza akkor kiderül, hogy a tudományra, mint bölcsességre egy Istentől származó dologként tekintenek, aminek a művelése ajándék az ember számára. Éppen ezért az innovációra, a tudományos fejlesztésekre gondolva, úgy tekinthettünk, mint ami Isten ajándéka. Az igazi kérdés, hogy mi hogyan élünk jól vele. Tudunk-e egyáltalán jól élni vele és ez a fő erkölcsi kérdés. 
Tóth József szintén egy erkölcsileg aggályos témát hozott fel:
 
A Kínai Tudományos Akadémia jelentette azt be, hogy technológiailag, elméletileg eljutottak oda, hogy az embert lehessen klónozni. De megálltak, mert erkölcsileg aggályosnak tartják. Ha magunkba nézünk, akkor ezt érezzük, hogy ez az a határ, amit nem szabad átlépni. 
 A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Terc
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ