Cropped landscape
Gazdaság
Palkovics László: A kormány munkájának fókuszában áll a magyar kkv-szektor erősítése
2018-05-2412:52
Palkovics László, Budapesten az Ipartestületek Országos Szövetsége, kkv
A kormány tevékenységének fókuszában áll  a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor erősítése - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, Budapesten az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) közgyűlésén. 
Rámutatott arra, hogy a magyar kkv-szektor hatékonyságát, valamint részarányát a magyar gazdaságban  jelentősen növelni kell, mert lemaradásban van a multinacionális vállalatokkal szemben. 
    
Hozzátette, hogy a kkv-szektor termelékenységének növelése érdekében a kormány együttműködik a kamarával, az érdekképviseletekkel. 
    
A miniszter fontosnak nevezte, hogy legyen a magyar vállalatoknak szabadalmaztatott saját terméke, mert véleménye szerint ezzel kevésbé lesznek kiszolgáltatottak a piacon. 
    
Palkovics László kiemelte, hogy a magyar gazdaság számára a multinacionális vállalatok jelenléte is fontos, mert olyan fejlett technológiát hoznak az országba, amely a magas hozzáadott értékű termékek előállítását segíti, és egyben azt is bizonyítja, a magyar gazdaság képest high-tech termékeket előállítani. 
    
Kitért arra, hogy az egyetemeken meglévő tudás nehezen megy át a gazdaságba, ezen segíthet az egyetemek és a vállalatok szorosabb együttműködése.    
    
Palkovics László hangsúlyozta a szakképzés és a felnőttképzés erősítésének fontosságát, célnak nevezte, hogy  Magyarországon 2030-ra legalább minden negyedik lakos vegyen részt felnőttképzésben, újítsa meg tudását, jelenleg ugyanis nagyon alacsony a felnőttképzésben résztvevők aránya. 
    
Elmondta, hogy a kormány a szakképzésben az iskolák eszközeit megújítani, a szakmák, a szakoktatói munka presztízsét növelni kívánja. Szeretnék elérni azt is, hogy a szakgimnáziumok versenyképesek legyenek az általános gimnáziumukkal. 
    
A közgyűlésen elhangzott kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, hogy a tárca kkv főosztályánál lesz majd kifejezetten a kisebb mikrovállalkozásokkal foglalkozó részleg is. 
    
Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy érdekképviseletként alkotó partnerségre törekednek a kormánnyal, például a technológiai megújulás, a digitalizáció, a hatékony szolgáltatás kialakítása, a mestervizsga területén. 
    
Az Iposz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparosoknál lévő speciális szaktudás el fog tűnni a piacról, ha nem történik változás a szakképzésben. 
     
A közgyűlés elé terjesztett írásos beszámoló szerint az Iposz tevékenységének kiemelt területe a szakképzés, a felnőttképzés és a továbbképzés. A szakképzett munkaerő hiánya már a mikro- és kisvállalkozásokat is erőteljesen érinti. Az Iposz  2018. évi cselekvési tervében szerepel, hogy folytatni kell az érdekvédelmet azokban az országos szervezetekben, amelyekben a szövetség jelen van.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ