Cropped landscape
Sport
Kiss Norbi bajnoki reményekkel vág neki a szezonnak
2018-05-2420:40
A hétvégén indul a FIA kamion Európa-bajnokság.
Huszonegy több tonnás monstrum, járművenként több mint ezer lóerő, elképesztő száguldás és küzdelem: május utolsó hétvégéjén elrajtol a 2018-as kamion Európa-bajnokság. Misanóban kezdődik meg a FIA ETRC idei szezonja, a Tankpool24 egyik Mercedes versenykamionját idén is a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert vezeti.

Nem titkoltan újabb bajnoki reményekkel indul neki az évadnak a sorozat kétszeres győztese. Markus Bauer a Tankpool24 Racing csapatvezetője nagyon bízik abban, hogy Kiss Norbinak sikerül megszereznie a bajnoki címet, csapattársától Steffen Faastól pedig a Promoters Cup elhódítását reméli.

A szombathelyi versenyző keményen dolgozik azért, hogy ismét a dobogó legfelső fokán tudjon állni. Norbi 2016-ban a Tankpool24-hez szerződött, a csapat sereghajtóból éllovassá vált. A 2017-es szezont Kiss Norbi Európa-bajnoki harmadikként zárta úgy, hogy mindössze 66 pont volt a hátránya az összetettbeli győztes Adam Lacko mögött.

A néhány hete bemutatott versenykamion idei dizájnja is arra utal, hogy a csapat és Kiss Norbert is minden eddiginél keményebben fog küzdeni a bajnoki címért. A Mercedes a korábbinál agresszívabb, feltűnőbb, többségében fekete festést kapott. De nem csak kívülről, belülről is megújult a gép: a továbbfejlesztett technikának köszönhetően jobb lett a versenykamion vezethetősége, új hátsó hidat kapott és a motor fejlesztésében is történtek előrelépések. A versenyzők év elején egy titkos teszten már kipróbálhatták a kamiont a RedBull Ringen, mindketten úgy látják, hogy jobb lett a 2018-as versenykamion.

Jó hír a magyar rajongóknak, hogy a magyarországi fordulót előrébb hozták a versenynaptárban. A szokásos augusztusi időpont helyett már rögtön a szezon elején, június 16-17-én jön a kamion Eb mezőnye a Hungaroringre. Az idei az első év, amikor két magyar érdekeltség is lesz a sorozatban. Kiss Norbert mellett az OXXO Hungary Track Racing Team is képviselteti magát a brit Ryan Smith személyében.

Kiss Norbert bizakodó az előtte álló nyolcfordulós idénnyel kapcsolatban. “Jó lesz, érzem. Elindult végre a motorfejlesztés, ez rengeteg pluszt jelenthet nekünk. A tesztek eredményével is elégedett vagyok, de igazán azt várom már, hogy beüljek és versenyezzünk. Megtisztelő, hogy a Mercedes kamionos közösséget építő almárkája, a RoadStars is támogatja a munkánkat, ez idén egy igazán versenyképes csomagunk lesz. Remélem, hogy már a szezonnyitó is jól sikerül, de legjobban természetesen a hungaroringi fordulót várom, mindig különleges és elképesztő élmény hazai közönség előtt versenyezni.”

A FIA kamion Európa-bajnokság idei versenynaptára:

május 26-27. Olaszország, Misano
június 16-17. Magyarország, Hungaroring
június 29.- július 1. Németország, Nürburgring
július 14-15. Szlovákia, Slovakiaring
szeptember 1-2. Csehország, Most
szeptember 15-16. Belgium, Zolder
szeptember 29-30. Franciaország, Le Mans
október 6-7. Spanyolország, Jarama
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ