Cover
Tudomány
Műholdas adatok révén fedeztek fel három tavat az Antarktisz jege alatt
2018-05-2315:27
Műholdas és toporgráfiai adatok révén, a kontinens meglátogatása nélkül fedeztek fel három tavat az Antarktisz jege alatt cseh kutatók. A szakértők radarok topográfiai adatai és műholdakról érkező információk segítségével fedezték fel a tavakat - közölte a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete.
Hasonló sikert ért el az elmúlt évben az intézet kutatója, Jaroslav Klokocnik és csoportja, amikor a déli-sarkvidék jege alatt két vulkánt fedeztek fel. Ezúttal Klokocnik a Geológiai és a Földméréstani, Topográfiai és Kartográfiai Intézet munkatársaival, Jan Kostelecky és Vaclav Cilek kutatókkal dolgozott együtt. Elemezték a műholdak által rögzített gravitációs anomáliákat és a földfelszín egyes pontjain a tömegsűrűségben vagy az anyagban tapasztalható különbségeket, amelyek a jégréteg miatt láthatatlanok. A radarok topográfiai adatai megmutatják az újonnan felfedezett tavak felszíne feletti jégréteg vastagságát. 

A kutatás során kiderült, hogy a három tó a jég alatt összeköttetésben van a Vosztok-tóval. A cseh kutatók adhatnak nevet a tavaknak, akik saját családtagjaik után szeretnék elnevezni őket. Klokocnik tavaly felesége és lánya után a Dana és Zuzana nevet adta a két felfedezett vulkánnak. A cseh szakértők módszere az olajtartalékok utáni kutatásban is alkalmazható. Korábban a szaúd-arábiai Gavar-olajmezőn ellenőrizték a módszer hatékonyságát.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ