Cover
Életmód
Kutyákkal próbálják kivédeni a madaras baleseteket a repülőtereken
2018-05-2315:09
Kutyák, rókák és ragadozó madarak bevetésével próbálják kivédeni a németországi reptereken a repülőgépekkel ütköző madarak problémáját, amely éves szinten 1,7 milliárd euró (543 milliárd forint) kárt okoz világszerte.
Az illetékes német bizottság (DAVVL) adatai szerint csak a német légtérben évente mintegy 2100 esetben ütköznek madarakkal,vagy egyéb állatokkal a repülőgépek. Az ilyen incidensek többsége ártalmatlan, ám akadnak halálos kimenetelűek is. Az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kapott esete az volt, amikor 2009 januárjában New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le egy repülőgép, miután egy kanadai lúd repült a hajtóművébe. A kényszerleszállást mind a 155 utas túlélte.
Az esetről film is készült Tom Hanks főszereplésével, Sully - Csoda a Hudson folyón címmel.
"Előfordul, hogy nem marad más lehetőség, mint egy figyelmeztető lövéssel elriasztani a kitartó madarakat" - mondta Cristian Hellberg, a bizottság tagja. A németországi repülőterek egy részén ugyanakkor "biológiai eszközökkel" igyekeznek elejét venni a problémának és megtisztítani a környéket a madaraktól: kutyákkal kergetik el a sirályokat és a ludakat, ragadozó madarakat alkalmaznak a varjak és a szürke gémek levadászására, valamint rókákkal biztosítják, hogy a kifutók semmiképpen se tűnjenek vonzó leszállópályának a szárnyasok számára. 

A figyelmeztető lövések kizárólag "végső megoldásként" dördülnek el. A különböző taktikáknak hála Németországban csökkent a madaras ütközések aránya a globális átlaghoz képest: míg világszerte 10 ütközés jut 10 ezer repülőre, addig Németországban 5,8.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ