Cropped landscape
Gazdaság
A hét vizsgált tagállam egyike sem felel meg az euróövezeti csatlakozás feltételeinek
2018-05-2314:55
Azon hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt - állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán. 
Moscovici, az euróövezeti tagság feltételének számító konvergenciakritériumok teljesítése irányába tett előrelépést áttekintő bizottsági jelentést ismertetve elmondta, a hét vizsgált tagállam - Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország - nem teljesíti az átváltási árfolyamra vonatkozó kritériumot, mivel egyikük sem vesz részt az úgynevezett ERM-2 árfolyam-mechanizmusban. 
    
Az értékelés megállapította, hogy Horvátország kivételével a jogszabályok az értékelt tagállamok egyikében sem egyeztethetőek össze teljes mértékben a gazdasági és monetáris unió szabályaival. 
    
Az euróövezethez való csatlakozás formai követelményeinek értékelése mellett a jelentés megállapította ugyanakkor, hogy ezek a tagállamok teljesítik az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország és Svédország pedig a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot is. 
    
Az uniós bizottság azt is megállapította, hogy az euróövezeten kívüli tagállamok általánosságban gazdaságilag és pénzügyileg megfelelően integrálódtak az Európai Unióba. Néhányuk azonban makrogazdaságilag továbbra is sebezhető, és üzleti környezetükkel és intézményi keretükkel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, amelyek kockázatot jelenthetnek a konvergenciafolyamat fenntarthatóságára nézve.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ