Cropped landscape
Gazdaság
Nagy István tovább fehérítené a mezőgazdaságot
2018-05-1412:17
Az agrárium területén a munkaerőhiány csökkentésére, a mezőgazdaság fehéredésének további elősegítésére, az öntözött területek nagyságának a növelésére, a feldolgozási kapacitások bővítésére lenne szükség - egyebek mellett ezeket mondta Nagy István agrárminiszter-jelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén hétfőn, Budapesten.
Nagy István közölte: ötvenezer közfoglalkoztatottat irányítana át a versenyszférába az agrárium számára a munkaerőhiány okozta feszültségek oldására. Magyarországon 103 ezer hektár területet öntöznek, holott ennek duplájára van engedély, igény pedig 400-500 ezer hektár locsolására lenne - húzta alá az agrárminiszter-jelölt utalva arra, hogy ennek az igénynek a kielégítését feladatának tekinti. Nagy István tarthatatlannak nevezte, hogy bizonyos termékek, például a szója feldolgozására nincs elegendő kapacitás az országban, és az itthon előállított, külföldön feldolgozott árut vissza kell vásárolni. 

A tárcavezető-jelölt hangsúlyozta, jelenleg minden kockázatot a termelők viselnek, akik sokszor önköltség alatti áron kénytelenek eladni termékeiket. A kockázatokat meg kellene osztani a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között - tette hozzá. A miniszterjelölt tervei közé tartozik továbbá a nagyjából 300 ezer tulajdonost érintő közös osztatlan földterületek felszámolása, ez a tulajdonviszony ugyanis sokszor gátja a sikeres gazdálkodásnak. Kihívás a fiatalokat inspirálni, hogy képességeiket a magyar agrárium szolgálatába állítsák - mutatott rá Nagy István, aki szerint hiába nevezzük a mezőgazdaságot kulcságazatnak addig, amíg az ifjabbak elfordulnak tőle. 

A miniszterjelölt szerint jobb megélhetési feltételek biztosításával, tudásalapú fejlesztésekkel és a duális képzés folytatásával lehetne a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot. Áldozatot kell hoznia a versenyszférának is, különféle ösztönzési eszközökre lenne szükség - emelte ki. Az afrikai sertéspestis problémájának a kezelése komoly erőfeszítést igényel - hangsúlyozta Nagy István jelezve azt is, hogy a tenyésztett állatállományt nem veszélyezteti a betegség. Cél az erdősített területek növelése, a jelenlegi 21 százalékról 22 százalékra - mondta a mezőgazdasági tárca várományosa. Magyar Zoltán (Jobbik), a bizottság egyik alelnöke kérdésére Nagy István elmondta, a vidékfejlesztés teljes egészében visszakerül a minisztériumhoz. 

A kihívásokat, amelyek a vidékfejlesztés és az agrárium területén felmerülnek együttesen kívánjuk kezelni - tette hozzá a miniszterjelölt. Ami az alelnök Nébihhel kapcsolatos felvetést illeti, a jövendőbeli tárcavezető megjegyezte: egyetért azzal, hogy szükség van a kapacitások bővítésére. Nem lehet kérdés, hogy Magyarország a GMO-mentesség útján haladjon - húzta alá Nagy István szintén Magyar Zoltán felvetésére. Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta, hogy a GMO-összetevőket tartalmazó élelmiszereket külön polcokon kellene forgalmazni, ezzel is segítve a fogyasztókat a választásban. Nagy István úgy fogalmazott, hogy messzemenőleg egyetért az ötlettel, elsődleges célja az állattenyésztésben használt takarmány biztosítása, ezt követően pedig a feldolgozott áruk kérdéskörével is foglalkozni kíván. 

Fontos lenne egy sikeres kertprogram elindítása, az embereket rá kell venni arra, hogy újra legyen kedvük megművelni a kertjüket, s meg is kell tanítani rá őket - mondta a képviselői kérdések megválaszolása közben Nagy István. A bizottsági ülésen hét igen és három tartózkodás mellett támogatták a miniszterjelölt kinevezését. A mezőgazdasági bizottságnak hét fideszes és három jobbikos tagja van, az LMP-s Gémesi György összeférhetetlenség miatt nem kezdhette meg munkáját, más párt pedig nem delegált tagot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ