Cropped landscape
Kultúra
Kásler Miklós: A kormányzat célja az értékteremtő kultúra
2018-05-1412:12
A magyar és egyetemes kultúra alapértékeinek megőrzését, fejlesztését nevezte a kultúra egyik legfontosabb feladatának Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltje az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán, melyet követően a bizottság többsége támogatta a jelölt kinevezését.
Kásler Miklós meghallgatásán olyan alapvetőnek nevezett értékeket helyezett programja középpontjába, mint a nemzet fennmaradása, a nemzeti szuverenitás védelme, a nemzeti, keresztény és értékalapú kultúra megőrzése és fejlesztése.

Mint hangsúlyozta, ennek feltétele a demográfiai helyzet javítása, hosszú távú megfordítása, valamint a munkaalapú társadalom erősítése, aminek az egyéni szabadságra és felelősségre kell épülnie.

Kásler Miklós fontosnak nevezte, hogy a magyarság 1100 éves történelmének spirituális és a szakrális ismereteit fel tudja mutatni a kultúra és az oktatás; a magyar kultúra emelni tudja az európai kulturális értékeket, és lehetőleg példaként szolgáljon más nemzetek számára is.

A miniszterjelölt szerint a kultúra hozzájárul ahhoz, hogy az emberek a jobb élet mellett szebb életet is tudjanak élni, valamint erősíti a közösséget, a magyar identitást is. Ezért is alapvető fontosságú biztosítani mindenki számára biztosítani a kultúrához való hozzáférést - közölte.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy 56 jelentős kulturális beruházás kezdődött meg az elmúlt időszakban, melyek közül a Liget Budapest projektet, valamint az Operaház és a Nemzeti Múzeum fejlesztését említette. Kiemelte továbbá, hogy a Csoóri Sándor-program révén 5 milliárd forint jut a magyar népi kultúrára, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) immár számos művésznek biztosít járadékot, de 15 ösztöndíj szolgálja a művészek pályára lépésének támogatását is.

A miniszterjelölt szerint a sport a magyar identitás fontos része, amely hozzájárul a családok, közösségek, a nemzet összetartásához, ráadásul jelentős szerepe van a betegségek megelőzésében, hozzájárul a várható élettartam növeléséhez.

A kormányzat célja, hogy minden gyermek sportoljon és minden felnőtt mozogjon, és ezt megfelelő létesítmények tegyék lehetővé - jegyezte meg.
A képviselői kérdések túlnyomó része az oktatás területét érintette, ezért a miniszterjelölt válaszában is inkább koncepcióját ismertette.
Az elhangzott kritikák kapcsán Kásler Miklós a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, és ígéretet tett arra, hogy minden elhangzott véleményt, észrevételt végiggondol.

Hiller István (MSZP) kérdésére válaszolva hozzátette, szeretne egyeztetni a MMA elnökével, hiszen a művészeti akadémia is beleillik a kultúra sokszínűségéről vallott elképzeléseibe.

A világ akkor szép, ha tarka, ha a különböző értékek megjelennek az oktatásban, a kultúrában, a művészetekben egyaránt - emelte ki, hozzáfűzve: nem vitás, hogy a magyar kultúra európai kultúra, és mindig sok forrásból táplálkozott.

A kulturális bizottság 8 igen és 6 nem szavazattal támogatta Kásler Miklós miniszteri kinevezését.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ