Cropped landscape
Gazdaság
Sokba kerül a világgazdaságnak, hogy Trump felmondta az atomalkut
2018-05-1106:37
Sokba kerül a világgazdaságnak Donald Trump döntése az iráni atomalku felmondásáról. Az európai Airbus mellett az amerikai Boeing is több milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el, a megemelkedett olajár pedig már a világgazdaság növekedési kilátásait is rontja. 
Politikai nyertese sincs sok a hathatalmi iráni atomalku amerikai felrúgásának, gazdasági értelemben pedig szinte csak vesztesei lesznek Trump döntésének. A Brent típusú nyersolaj ára három éves csúcsot ért el, most hordónként 77 dollárba kerül. 

Az olajárnövekedés negatív hatással lesz majd a világgazdaság egészére,holott az még a gazdasági válságból sem gyógyult ki igazán. A globális növekedést a hordónkénti olajár 10 dolláros emelkedése már több százalékponttal csökkenti 
- közölte a Kínai Tudományos Akadémia Amerika-kutató intézetének munkatársa. Kína és India a legnagyobb vásárlója az iráni nyersolajnak és feltehetően minden amerikai nyomás ellenére sem hagynak fel a vásárlással. Az új amerikai szankciók azonban több más országot, például Japánt vagy Dél-Koreát is elriaszthatják az iráni olaj vásárlásától.

Az új szankciókkal az európai cégek veszíthetnek különösen sokat. 

A gazdasági következmények különösen jelentősek lesznek. A Total olajvállalat, a Sanofi gyógyszergyártó, a Renault és a Peugeot autógyártók és az Airbus repülőgépgyártó érintett a leginkább
- közölte a francia gazdasági miniszter, aki azt is bejelentette, hogy a Kereskedemi Világszervezetnél indítanak eljárást Amerika ellen. 

Ez aligha érdekelheti Donald Trumpot, az már sokkal inkább, hogy az Airbus mellet a Boeing jelentős üzlettől esik el. Irán 38 milliárd dollárért rendelt összesen 200 repülőt, 100-at az Airbustól, 80-at a Boeingtől, 20-at pedig kisebb gyártóktól. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ