Cropped landscape
Vélemény
Csak egy átlagos nap: Gyurcsány megint hazudott
2018-05-0809:35
Gyurcsány Ferenc egy Ágnes asszonyba oltott Raszkolnyikovként jár vissza újra és újra a bűn elkövetésének helyszínére, és – kis képzavarral élve – próbálja tisztára mosni a szennyesét. 
Most épp azt sérelmezi, hogy „szemkilövetőnek” titulálják a sajtóban. Ez a cím azonban minden miniszterelnöknek kijár, akinek a regnálása alatt szemeket lőnek ki. Az övé pont ilyen volt. Amely tényt – mármint a szemkilövetést – ő maga sem tagad. Rá jellemző módon inkább hazugságokba menekül, és azt mondja, hogy neki semmilyen felelőssége sincs abban, hogy a dolog megtörtént.

Továbbá azt is állítja, hogy a szemkilövetés rendőrszakmai kérdés, amihez ő nem ért. Itt azért már ökölbe szorul az ember keze. Innen nézve ugyanis a kormányzás minden apró mozzanata szakmai kérdés, amiért a miniszterelnök nem felel. Kérdés, hogy egyáltalán miért van akkor miniszterelnök?

Ezúton is szeretnénk segíteni Gyurcsány Ferencnek az igazság minden részletének kibontásában:

1. Ahhoz, hogy felismerjük: békés, fegyvertelen emberekre nem lövünk, nem kell miniszterelnöknek lenni, csak tisztességes embernek.

2. A miniszterelnök – mint az a későbbi vizsgálatokból kiderült – közvetlen tájékoztatást kapott a rendőrségtől, tehát minden bizonnyal tisztában volt azzal, hogy milyen rendőri intézkedések folytak október 23-án, így módjában is állt volna leállítani azokat.

3. Gyurcsány Ferencnek az események után sem jutott eszébe megválni a véreskezű tábornokoktól, sőt. A tévészékház ostromjának másnapján blogján így fogalmazott: „Egyszerűen lenyűgözött az a szakszerűség, amellyel a rendőrség tette a dolgát és védett engem, tisztességes adófizető állampolgárt. Az motoszkált a fejemben, hogy nem kéne valahogy ezt megköszönni? Természetesen akár fizetésemelésre is gondolok, de talán az lenne még jobb, hogy a munkakörülményeiken javíthatnánk. (…) Amit ők most megtettek értünk, és kimondom: a Hazáért, az példamutató. Jó lenne, ha két hét múlva is emlékeznénk erre, és az illetékesek megtennék ezzel kapcsolatban a dolgukat.” Mindezek után Gyucsány koalíciós partnere ki is tüntette Gergényi Pétert, a miniszterelnök pedig nem szólalt fel a kitüntetés ellen, így nehéz más következtetésre jutni, minthogy helyeselte azt.

4. Gyurcsány Ferenc azt is állítja, hogy nem tudja megítélni, hogy 2006-ban helyesen tette-e a rendőrség, hogy lezárta a Kossuth teret, mivel az nem tartozott a kormány döntési körébe. Ez is hazugság, hiszen saját kormánya nyíltan támogatta a kordont.

Mit is mondhatnánk? Csak egy átlagos nap: Gyurcsány megint hazudott.


Lánczi Tamás politikai tanácsadó
Mozgástér blog

Fotó: Reuters (2006. október 23.)
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ