Cropped landscape
Gazdaság
Kevés gomba kerül a magyarok asztalára
2018-05-0608:05
Jelentős tartalékok vannak még a hazai gombafogyasztás növelésében, az egy főre eső mennyiség ugyanis még mindig igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája kerül a lakosság asztalára – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A köztestület beszámolója szerint a hazai gombatermelés az utóbbi években tovább bővült. A 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiség után a termelés mértéke ma már megközelíti a 30 ezer tonnát, értéke 15-20 milliárd forintra tehető.
 
Hazánkban a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke, ez teszi ki a teljes mennyiség mintegy 90 százalékát, a termelés 7-8 százalékát pedig a laskagomba adja. A csiperke 75 százaléka frissen, 25 százaléka pedig konzerv formájában kerül forgalomba, a laskagombával jellemzően friss áruként találkozhatnak a vásárlók. A kínálatot színesíti még a shiitake, az ördögszekér és a shimeji gomba is, az eladott mennyiség azonban nem jelentős.
 
A NAK adatai szerint itthon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gazdaság foglalkozik gombatermesztéssel, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. Gombát jellemzően zárt gombatermesztő házakban, sátrakban, illetve pincékben termesztenek. Régi, tradicionális termőterület Budafok és Budatétény környéke, illetve Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre. Emellett Győrből és Egerből is nagy mennyiség kerül ki minden évben.

Mivel a belföldi kereslet alacsony, a megtermelt gomba közel hatvan százalékát a külföldi piacokon adják el a gazdaságok. Csiperkéből a legtöbb Ausztriába és Romániába kerül, míg laskagombából Németországba exportáljuk a legtöbbet. A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé.
 
A fogyasztásbővülést segíti a NAK elmúlt évben elindított promóciós programja és egy európai uniós akció is. A cél, hogy a magyar vásárlók kosarába egész évben kerüljön az egészséges alapanyagból.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ