Cropped landscape
Belföld
ifj. Lomnici Zoltán: Nem lehet egy bosszúpolitikának alárendelni a kohéziós források elosztását
2018-05-0220:48
Jean-Claude Juncker, jogállamiság, költségvetés, Európai Unió, Lomnici Zoltán
Antidemokratikusnak, költségvetési terrornak tartja az Európai Bizottság javaslatát ifj. Lomniczi Zoltán, miszerint feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését a következő költségvetési ciklusban. Az alkotmányjogász az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában elmondta: a bizottságnak nincs joga kiszervezni a miniszterek tanácsának hatáskörét. 
Mint ismert, az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) - közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán. A brüsszeli testület közleménye szerint az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy "felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon".
Erre reagálva ifj. Lomnici Zoltán kifejtette: az eddigi gyakorlat szerint akkor lehetett költségvetési forrásokat megvonni, ha az adott tagállam esetében nem volt meg a költségvetési fegyelem. Amennyiben nem felelt meg a maastrichti szerződésben foglaltaknak, illetve a koppenhágai kritériumoknak az államháztartás valamely mutatója. Vagyis korábban szakmai szempontok alapján vonták meg a kohéziós pénzeket - húzta alá az alkotmányjogász. 

Ez a javaslat költségvetési terror, a V4-ek megregulázása, antidemokratikus és nem EU-konform – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. 
Nem lehet alárendelni egy bosszúpolitikának a költségvetési pénzek elosztását. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Ha pedig a görögnek adják cserébe, egy pénznyelőbe tolják a pénzt a migrációs politika tekintetében, az megint nem lehet megoldás
- tette hozzá Lomnici, aki bízik abban, hogy észhez térnek az Európai Bizottságban. 

A teljes beszélgetés: 

Sógor Csaba: Raportra hívta Junckert az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt (EPP) vezetőivel találkozott Orbán Viktor Brüsszelben, szerdán. A találkozóról Sógor Csaba számolt be az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az EP-képviselőt telefonon sikerült utolérni. Elmondta, hatszemközti találkozóra került sor. A magyar miniszterelnök az Európai Néppárt két vezetőjével, Joseph Daul elnökkel és Manfred Weber frakcióvezetővel folytatott megbeszélést. Részleteket azonban nem tudott mondani. 

Sógor Csaba szavai szerint, már egy korábbi néppárti frakcióülésen elhangzott, hogy a választások után Manfred Weber találkozik majd Orbán Viktorral, hogy megbeszéljék a vitás kérdéseket. Ugyanakkor jelezte, hogy a már említett frakcióülésen a magyar kormánynál sokkal többen kritizálták Jean-Claude Junckert,

 aki egy interjúban barátjának nevezte Vlagyimir Putyint. 
Sógor Csaba szerint annyira kiverte a biztosítékot az Európai Bizottság elnökének kijelentése, hogy a frakcióülésen 

"konkrétan elhangzott a kérés, hogy Juncker jelenjen meg az Európai Néppárt frakciója előtt és számoljon be arról, hogyan gondolta mindezt". 
Volt, aki szerint megengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság elnöke barátjaként beszélt az orosz elnökről - mondta Sógor. 
 
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ