Cropped landscape
Gazdaság
Népesedési Kerekasztal: Összekötnék a nyugdíjat a gyermekvállalással
2018-04-3019:50
Igazságtalan az a nyugdíjrendszer, amely nem veszi figyelembe a gyermekvállalást, ezért a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt is méltányolni kell, ha valaki gyermekeket vállal – mondta Botos Katalin közgazdász Napi aktuális című műsorunkban. A Népesedési Kerekasztal szakértője szerint azonnali lépésekre van szükség ahhoz, hogy a jelenleg 20-30 éves korosztály elkerülje az időskori szegénységet.
Botos Katalin szerint csak hosszútávú gondolkodással lehet kezelni ezt a kérdést. A népesedés csökken, az idősek aránya nő, a gyerekek aránya csökken, szóval a nyugdíjba vonulás után nem lesz, aki finanszírozza a nyugdíjukat - figyelmeztetett a közgazdász.

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Népesedési Kerekasztal szakértője úgy látja, hogy a gyermekvállalást a legjobban azzal lehet ösztönözni, ha aktív korban járulékkedvezménnyel jár a gyermeknevekés, de az időskorra is gondolni kell. 

Eddigi kutatásai szerint a jövőben egyre jobban fenyegetni fog az időskori női szegénység, mivel a többgyermekes anyák pályája sokkal töredezettebb. Ha csak a befizetett járulék alapján kapják a nyugdíjukat minimális kompenzációval, akkor az kevés lesz - hangsúlyozta a szakértő.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ