Cropped landscape
Gazdaság
Több száz cég költözik Szlovákiából Magyarországra
2018-04-2709:15
magyarország, Szlovákia, vállalkozás, Bisnode, adórendszer, bérköltségek, kereslet
A jelenlegi és a korábbi kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt látványosan romlott Szlovákia megítélése a vállalkozók körében. Emiatt csak tavaly több mint 2 ezer cég fordított hátat az országnak, amelyek többsége Magyarországra és Csehországba települt át – írja az Új Szót szemléző Mandiner
A vállalkozókkal szemben támasztott egyszerűbb feltételek, átláthatóbb jogszabályok, alacsonyabb adók, hatékonyabb bíróságok, kevesebb korrupció, alacsonyabb bérköltségek, nagyobb kereslet – a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint a Szlovákiának hátat fordító cégvezetők ezzel indokolják, hogy társaságukat más országban jegyezték be. 

Az Új Szónak nyilatkozó szakértő szerint „tavaly 2389 társaság hagyta el Szlovákiát, hogy egy másik országban jegyeztesse be magát. A legtöbben a szomszédos országokat választották.
A legvonzóbbnak tavaly Magyarország számított, ahová 622 szlovákiai cég telepedett át.
A sorban Csehország és Bulgária következik, 514 és 129 céggel, sokan választották azonban Lengyelországot és Romániát is” – mondta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.
 
Magyarország elsősorban az alacsonyabb társasági adóval vonzza a vállalkozókat. „Míg Szlovákiában ez 21%, Magyarországon csupán 9. Az alacsonyabb adóteher lehet a titka azonban Bulgáriának is, ahol a társasági adó 10 százalékos” – mondta Štěpánová az Új Szónak. Magyarország és Csehország vonzerejét szerinte növeli, hogy közel vannak, Csehországban ráadásul az összes szlovákiai vállalkozónak, Magyarországon pedig a Dél-Szlovákiából származó vállalkozók jelentős részének nincsenek nyelvi akadályai. „Lengyelország és Románia vonzereje az alacsonyabb bérköltségekben rejlik” – tette hozzá a Bisnode elemzője.
 
A Szlovákiát elhagyó cégek között látványos különbségek vannak azonban regionális szempontból is. A legtöbb ilyen társaság, nagyjából ezer, Pozsony megyéből költözött el, a második pedig Nyitra megye, 344 céggel. A sor végén Eperjes és Trencsén megye található, ezekből alig valamivel több mint 94 cég költözött el. Ágazati szempontból a kis- és nagykereskedelem vezet, több mint 500 céggel – teszi hozzá a szlovákiai magyar hírportál.

Új Szó/Mandiner 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ