Cropped landscape
Gazdaság
Használt lakásokra megy a legtöbb hitel
2018-04-2408:06
A lakáshitelek csaknem háromnegyedét használt ingatlan vásárlásához vették fel az év első két hónapjában a háztartások, miközben az újlakás-vásárlás súlya a 9 százalékot sem érte el. Egyre több fogy viszont az éven túli kamatfixálású hitelekből - írja a keddi Világgazdaság. 
Változatlanul a használt ingatlanok vásárlása dominál a célok között a lakáshitelért folyamodó ügyfeleknél – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 
 
A jegybank adatai szerint a 2018 első két hónapjában folyósított, 109,1 milliárd forintnyi lakáshitelből 79,3 milliárdot már megépült ingatlan megvételére fordítottak a háztartások, ami 72,7 százalékos részesedés a teljes tortából.

Figyelemre méltó emellett, hogy lakásfelújításra, korszerűsítésre mindössze 3,5 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel az első két hónapban szerződést kötő lakossági ügyfelek, ami az összes lakáskölcsönnek mindössze 3,2 százaléka - elemzi a lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáit. 
    
Ez utóbbiak kis súlya nem meglepő, a felújítást és korszerűsítést ugyanis sok esetben nem lakáscélú hitelből, hanem egyéb konstrukciók - például személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel - segítségével oldják meg a lakossági ügyfelek. 
    
Az MNB adatai szerint a február végéig számított egy év alatt látványosan emelkedett az éven túli kamatperiódus mellett kihelyezett lakáshitelek aránya az új szerződéseken belül.

MTI - Világgazdaság
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ