Cropped landscape
Belföld
Tegnapi történelem: A Jobbik a Fidesz mellett képzelte el az útját
2018-04-2317:05
2003-ban alapító nyilatkozata szerint konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti keresztény pártként alakult, amelynek végső célja a rendszerváltozás befejezése és egy igazságosabb társadalom megteremtése. Mit képviseltek a kezdetekben, miért volt sikeres és hogyan változott arculata 2010 óta? Milyen tényezők vezettek a felemelkedés után a párt eróziójához, és mit hozhat a jövő? Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egyik alapító tagja, Róna Dániel politológus és Ferkó Dániel műsorvezető a Jobbikot vette górcső alá. 
A párt elődje az 1999-ben alakult, főként egyetemistákat tömörítő Jobboldali Ifjúsági Közösség Jobbik, mely 2003-ban alakult párttá. A Fidesz 2002-es választási veresége után óriási volt a csalódottság a jobboldali fiatalok körében s úgy gondolták egy generációváltás szükséges a magyar politikai életben. Nagy Ervin emlékeztetett: előbb a Medgyessy- majd a Gyurcsány-kormány politikája ellen is folyamatosan tiltakoztak. 2006-ben pedig döntés előtt állt a párt, hogy megméretteti-e magát a választásokon vagy sem, végül Jobbik szövetségre lépett a MIÉP-pel. 

2006-ban vettük elő Vona Gábort, aki fideszes volt, s úgy gondoltuk, hogy egy olyan nemzeti radikális pártot építünk generációs alapon, amely, ha kell lelkiismerete lesz a Fidesznek nemzeti kérdésekben, de támogatja is a Fideszt, tehát a Fidesz mellett képzeltük el az utunkat, s ebben Vona Gábor tűnt a legalkalmasabb személynek, aztán nem így lett
 – emlékeztetett Nagy Ervin. 

Róna Dániel politológus szerint a Jobbik legfőbb célja volt, hogy kitörjön az ismeretlenségből és a Magyar Gárda vonulásai, a megalakulásai óriási médiafigyelmet keltettek, sőt a Kuruc.info portál is nagyon nagy olvasottságra tett szert. 

Nagy Ervin kiemelte, sok párttag nem tudott azonosulni antiszemitizmus, a cigánybűnözés kommunikációval, illetve az új Jobbik-tagok azon részével, akiket Vona Gábor hozott a pártba. 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi törénelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ