Cover
Gazdaság
A magyar gazdaság felkészült az átállásra
2018-04-2208:50
Magyarország növekedési ütemének fenntartásához a kormány különböző programokkal, támogatásokkal és a szakképzés fejlesztésével kíván hozzájárulni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.
Lepsényi István a II. Jászsági gazdasági és fejlesztési konferencián beszélt arról, hogy a kormányzat kiemelt feladatának tekinti a digitális átállásra való felkészülés elősegítését, ezáltal az infra­struktúra fejlesztését és az oktatás támogatását. 

Szerinte a magyar gazdaság nem áll rosszul a digitális átalakulásban, hiszen tavaly 4,2 százalékos volt a GDP növekedése, ami az európai ­uniós átlag duplája. Az idén 4,3 százalékos növekedéssel számolnak, és a következő évekre is 3-4 százalék közötti, ambiciózus mutatóval terveznek.

Az államtitkár a távirati iroda szerint a kormány és a vállalkozók közötti viszonyról szólva felidézte: a kabinet még 2010-ben megfogalmazta, hogy a gazdasági prosperitás egyik záloga a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének, termelési hatékonyságának növelése.

Lepsényi István leszögezte, hogy a kormány terve minél több magyar kis- és középvállalkozás előtt megnyitni az ipar 4.0 technológia alkalmazása felé vezető utat. Ennek érdekében elindult a többi között a beszállítói cselekvési program, áprilistól több mintavállalatot alapítottak, amelyeknél a vállalkozások megtanulhatják, milyen alkalmazások jellemzik a korszerű cégeket. Ehhez társulva pedig a közeljövőben mintegy tízmilliárd forintos projekt indul azért, hogy a cégek ezeket az eljárásokat, tudást a magukévá tegyék, és megismerkedjenek a korszerű eszközökkel.

Lepsényi István hangsúlyozta: Magyarország nem áll felkészületlenül a negyedik ipari forradalom küszöbén, ugyanis az elmúlt évek politikájának köszönhetően a digitális gazdaság a teljes nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének ötödét adja, és a foglalkoztatottak csaknem 15 százalékának biztosít munkát.
Ezzel hazánk az Európai Unió élvonalába tartozik, és ez az előny a tudatos és hatékony intézkedésekkel fokozható.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ