Gazdaság
NGM: Az első negyedévben jelentősen nőttek a vám- és jövedéki bevételek
2018-04-2018:28
Az idei első negyedévben lényegesen több vámot és jövedéki adót szedett be az adóhatóság, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Vámügyi Szövetség tavaszi konferenciájának pénteki sajtótájékoztatóján, Egerben.
Molnár Tamás kiemelte: 2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesítette a költségvetésben meghatározott bevételi előirányzatokat és a nemzetgazdasági tárca többletelvárásait is. Az idei első negyedév az elmúlt év első három hónapjával összehasonlítva ugyancsak pozitív képet mutat: a jövedéki szakterületen 13, a vámszakmai területen több mint 30 százalékkal növekedtek a beszedett összegek - tette hozzá.

Jelezte: az ez évi jövedéki bevétel költségvetési előirányzata 1099 milliárd forint, mely több mint 30 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. 

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy az idén először a jövedéki adóbevallás-tervezeteket is a NAV készítette el ügyfelei számára, valamint az általános közigazgatási végrehajtási ügyek is átkerültek a hivatal hatáskörébe. A hatóságoktól átvett ügyek feldolgozása és a végrehajtás egyaránt elindult - közölte.

Sipos László Péter, az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Vámügyi Szövetség elnöke a tájékoztatón arról beszélt: Magyarország uniós csatlakozása óta a vámhatóság létszáma jelentősen megcsappant, jelenleg több száz szakember hiányzik a rendszerből.

A szervezet Magyarországon, sőt az unióban is elsőként indított szakirányú képzéseket és koordinálja hasonló kezdeményezések megvalósítását a létszámhiány felszámolása és a kor igényeinek megfelelő szakmai struktúra kiépítése érdekében. Emellett kiemelten fontosnak tartják a magyar vámügyet újra méltó rangjára emelni - fogalmazott.

A Magyar Vámügyi Szövetség pénteken és szombaton Egerben zajló tavaszi konferenciájáról kiadott közlemény szerint a rendezvény résztvevői a vám, az adózás és a környezetgazdálkodás legaktuálisabb témáiról, az új szakmai koncepciókról és 2018 jogalkotási elképzeléseiről kapnak tájékoztatást.

A seregszemle első napján szó esik többek között a NAV idei feladatairól, az áruforgalom átalakulása miatti ellenőrzési változásokról, a számlaadatok kötelező elektronikus megküldéséről, továbbá a 10 éves kiemelt státuszú engedélyezett gazdálkodók (AEO) intézményének uniós tapasztalatairól. A második napon a legaktuálisabb szakmai témákban a hatóság és a gazdálkodók közötti közvetlen párbeszéd lehetőségét jelentő tematikus szakmai műhelyekre kerül sor. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ