Cropped landscape
Gazdaság
Csökkent az olaj ára, miután Trump bírálta az OPEC-et
2018-04-2017:19
OPEC, donald trump, Brent, Twitter
Csökkent a kőolaj világpiaci ára pénteken, miután Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közzétett üzenetében bírálta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), mondván, hogy mesterségesen tartják magasan az árakat. 
Délután fél kettő körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 52 cent csökkenéssel 73,26 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajtát 67,81 dolláron jegyezték, a csütörtöki záróértékhez képest 48 centtel esett az ára. Trump üzenete előtt mindkét jegyzés nyereségben állt. A Brent és a WTI csütörtökön több mint három éves csúcson állt, 74,75, illetve 69,56 dolláros hordónkénti áron a piaci túlkínálat csökkenésének és a kereslet emelkedésének köszönhetően. 
    
Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság pénteken tartott Dzsiddában miniszteri szintű ülést, amelyen áttekintették a piaci helyzetet. A testület nem fogalmazott meg új ajánlást, megerősítette azt az alapvető célt, hogy a kitermelés visszafogásának révén csökkentsék a globális olajtartalékok szintjét az ötéves átlagra. 
    
Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a kitermelést, együttesen napi 1,8 millió hordóval a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát többször meghosszabbították már, legutóbb 2018. december végéig. Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig 70 dollár körül mozgott. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ