Cover
Gazdaság
A Bloomberg szerint az Egyesült Államokban is működne a magyar modell
2018-04-1508:28
Magyarországgal foglalkozó jelentést tett közzé a Bloomberg hírügynökség, az elmúlt évek gazdasági intézkedéseit vették sorra. Az elemzésben arról is írnak, hogy a magyar modell több eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.
György László, a Neumann János Egyetem docense az M1 aktuális csatornán elmondta: az elmúlt negyven évben úgy néz ki a világgazdaság fejlődése, hogy az Egyesült Államokban megduplázódott a GDP, de az alsó ötven százalék jövedelme semmit nem javult.

Ezek azok az elégedetlen tömegek, akik megválasztották Trump elnököt az Egyesült Államokban – tette hozzá a Századvég vezető közgazdásza.

Az elmúlt pár évtized nyertesei a kínai és az indiai dolgozó középosztály, a legnagyobb nyertesei pedig a leggazdagabbak, a tőketulajdonosok. A Világbank volt vezető közgazdászának elemzése szerint Közép-Kelet-Európa viszont a legnagyobb vesztese a globalizációs átalakulásnak – hívta fel a figyelmet György László.

Ez abban mutatkozik meg Magyarországon a leginkább, hogy a nettó bérhányad, vagyis az, amit a munkavállaló a hó végén megkap abból, amit előállít, az 53 százalékról 22 százalékra csökkent 1970 és 2010 között.

Híradó.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ