Gazdaság
Csökkenő pályán az államadósság
2018-04-1311:29
A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége továbbra is jelentősen meghaladja a régiós országokban jellemző szintet, és mérséklődött az ország külső adóssága – derül ki a legújabb jegybanki kutatásból. Minden jel szerint tovább erősödhet a lakossági vásárlóerő a fizetések emelkedésével - írja a Magyar Idők.
Magyarország külső finanszírozási képessége 2017 negyedik negyedévé­ben meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát, ami továbbra is jelentős mértékben csökkentette az ország külső sérülékenységét – közölte tegnap legújabb, a fizetési mérlegről szóló jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint azt Koroknai Péter, az MNB szakértője újságíróknak elmondta, jelenleg történelmi mélységbe esett az ország külső adóssága, ezen belül is rendkívül alacsony szintre mérséklődött a rövid távú adósságunk.
A külkereskedelem többlete, a régió többi országához hasonlóan, elsősorban az importintenzív beruházások és a lakossági fogyasztás erőteljes bővülésének köszönhetően mérséklődött, miközben hazánk exportpiaci részesedése emelkedést mutatott.

A továbbra is magas külkereskedelmi többletnek és az uniós források felhasználásának köszönhetően Magyarország külső finanszírozási képessége és a folyó fizetési mérlegének többlete továbbra is jelentősen meghaladja a régiós országokban tapasztalható értékeket. A megtakarítások magas szintje elsősorban a háztartások jelentős pénzügyi vagyonához és a költségvetés visszafogott hiányához köthető.

Várhatóan a továbbiakban is enyhén csökkenhet az áruk terén a külkereskedelmi többlet, ennek oka a lakosság egyre élénkebb fogyasztása és importigénye. Koroknai Péter elmondása szerint emellett a szolgáltatások terén nőtt az egyenleg. Ez azért is kedvező, mert a szolgálatosoknak kisebb az importigénye, továbbá ebben nagyobb arányban vesznek részt a hazai magasabb hozzáadott értéket előállító gazdasági szereplők.

A jegybank szerint jelenleg kedvezőek a belső lehetőségek, mint azt az államadósság-kezelő legújabb adatai mutatják, továbbra is élénk lakossági kereslet az állampapírok iránt, a piaci aukciók is rendre jó eredménnyel zárulnak. Azaz semmi nem utal arra, hogy érdemes lenne kilépni a külpiacra.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ