Cropped landscape
Belföld
Terc: Csökken az abortuszok száma Magyarországon
2018-04-1217:44
Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente. A visszaesést furcsa jelenség kíséri, egyre több fiatal, gyermektelen nő dönt a művi terhességmegszakítás mellett. Mennyire hiteles, mennyire árulkodnak és mennyire hallgatnak a számok? A meg nem született életekről lehet-e, érdemes-e statisztikákban beszélni? Manapság, amikor a téma kapcsán kis létszámú, de befolyásos lobbicsoportoknak hála az abortuszhoz és az önrendelkezéshez való jogról hallani csak. Beszélhetünk-e egyáltalán a válsághelyzetbe jutott édesanyák önálló döntéséről és felelősségéről? Ezeket a kérdéseket járják körbe a Terc vendégei: Olaj-Rabóczky Anett, az abortusz.hu alapítója és Görgey Zsuzsanna, A Magyarok Európában Egyesület vezetője és a Válasszuk az életet honlap alapítója. 
Magyarországon a terhesség 12. hetéig engedélyezik a beavatkozást, évente 30 ezer esetben történik terhességmegszakítás. 

Görgey Zsuzsanna megerősítette, hogy egyre több fiatal, gyermektelen nő dönt az abortusz mellett. A jelenséget azzal magyarázza, hogy a fiatalok 13-15 éves kor között kezdnek szexuális életet élni, akik természetesen még nincsenek kész arra, hogy gyereket neveljenek. Hozzátette, minél fiatalabb korban történik meg a terhességmegszakítás annál nagyobb eséllyel alakulhat ki meddőség, sőt mellrák is.
 
Olaj-Rabóczky Anett elmondta, rengetegszer a társadalmi közöny az abortusz fő oka. Sosem szabad semmissé tenni azt, hogy ez a nő döntése, csak az a nő egy társadalomba van ágyazva. Illetve van annak a gyereknek egy édesapja is, itt a felelősségvállalás gyakorlatilag eltűnt - tette hozzá. 

Az abortusz.hu alapítója mesélt arról, hogy ő maga is döntött abortusz mellett:
Pár évig úgy gondoltam ez egy jó döntés volt, aztán szép lassan kezdett megenni engem is a posztabortusz-szindróma, rémálmok és különböző életvezetési problémák. Később egy hatalmas pszichés problémává nőtte ki magát, akkor már az volt a bökkenő, hogy családom volt. Gyakorlatilag képtelen voltam a családanya, a feleség funkciókat betölteni. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Terc
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ