Cropped landscape
Gazdaság
Csökkent a gazdaság külső sérülékenysége 2017-ben
2018-04-1210:48
gazdaság, GDP, MNB
A folyó fizetési mérleg többlete, elsősorban az erős belföldi kereslet miatt, a GDP 3 százaléka alá mérséklődött, miközben az EU-transzferek jelentős növekedése és a továbbra is nagymértékű működőtőke-beáramlás mellett folytatódott a GDP-arányos nettó és bruttó külső adósság számottevő csökkenése. A gazdaság külső sérülékenysége így 2017-ben is csökkent - állapította meg csütörtökön kiadott Fizetési mérleg jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.
Az elemzés kiemelte: a folyó fizetési mérleg többletének csökkenésével párhuzamosan nőtt az EU-transzferek felhasználása, ami fékezte a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt külső finanszírozási képesség gyengülését – így az továbbra is magas, a GDP 4 százalékát meghaladó szintet ért el. 

A nettó külső adósság továbbra is jelentős, több mint 5 milliárd eurós csökkenéséhez az előző évihez hasonlóan magas, mintegy 2 milliárd eurós nettó közvetlen tőke-befektetés is hozzájárult. Az ország külső sérülékenységének mérséklődéséhez az is jelentősen hozzájárult, hogy a gazdaság bruttó finanszírozási igénye 2017-ben közel 2 milliárd euróval csökkent.

Az év végére a rövid külső adósság is historikus mélypontra, 16,4 milliárd euróra süllyedt. Így a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan-szabályt figyelembe véve, a devizatartalék tavaly év végi 23,4 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a rövid külső adósság szintjét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ