Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: A Gránit Bank aktívan hozzájárult a gazdasági növekedéshez
2018-04-1013:37
Varga Mihály, Gránit Bank, Fitch Ratings, GDP
A Gránit Bank tavaly 14 százalékkal növelte hitelezési tevékenységét, így aktívan hozzájárult a gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta Varga Mihály a pénzintézet éves közgyűlésén.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi tájékoztatása szerint Varga Mihály elmondta: a Gránit Bank 2010 májusában alig több mint 7 milliárd forintos mérlegfőösszeggel kezdte meg működését, amely 2017 végére 306 milliárd forintra duzzadt és 980 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A Gránit Bank Magyarországon élenjárónak számít a digitalizáción alapuló korszerűsítések terén, így  az ország versenyképességének erősítéséhez is hozzájárul. A magyar állam tavaly decemberben  értékesítette ugyan a tulajdonában lévő Gránit-részvényeket, de továbbra is partnerként tekintünk a pénzintézetre - mondta Varga Mihály. 
    
Az országgyűlési választások eredményéről szólva Varga Mihály elmondta, hogy a Fidesz újabb győzelme példátlan stabilitást jelent a gazdaságban is. 
Megkaptuk a felhatalmazást, hogy folytassuk az adócsökkentéseken, béremeléseken és stabil pénzügyeken alapuló növekedésbarát gazdaságpolitikát
- hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett: a nemzetközi elemzők is pozitívan értékelték, hogy a vasárnapi választások nyomán változatlan marad a magyar gazdaságpolitika iránya, ezt támasztja alá a Fitch Ratings hétfőn kiadott elemzése is. 
    
A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében arra következtetett, hogy az eddigi gazdaságpolitika folytatódik, támogató jellegű költségvetési politikával kiegészítve, amely valószínűleg alátámasztja a magyar gazdaság erőteljes ciklikus pozícióját. A Fitch londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar GDP 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben növekszik. A hitelminősítő várakozása szerint a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ