Cropped landscape
Gazdaság
Gazdaságpolitikai folyamatosságot ígér a választási eredmény
2018-04-0916:55
Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi országgyűlési választások eredménye az eddigi gazdaságpolitika folyamatosságát ígéri. 
A választás előtt a Fidesz nem tett közzé részletes szakpolitikai programot, ehelyett a 2010 óta elért eredményeire helyezte a hangsúlyt a kampányban. A Fitch ennek alapján arra következtet, hogy az eddigi gazdaságpolitika folytatódik, támogató jellegű költségvetési politikával kiegészítve, amely valószínűleg alátámasztja a magyar gazdaság erőteljes ciklikus pozícióját
- emelete ki a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

Fitch londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben növekszik. A hitelminősítő várakozása szerint a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt. A cég hangsúlyozta: ezt fontos szakpolitikai rögzítő elemként tartja számon az államadós-besorolásainak kialakításához figyelembe vett előrejelzési időtávlatban. A Fitch Ratings várakozása szerint a kordában tartott államháztartási deficit révén a közadósság-ráta lefelé tartó pályán marad.

A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta 70 százalékra csökken az idén, jóllehet ez a számítás nem tartalmazza az Eximbank adósságának esetleges megjelentetését az államadósság-számokban. A Fitch szerint ennek hozzávetőleg 2 százalékpontnyi hatása lenne. A hitelminősítő londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Magyar Nemzeti bank (MNB) csak abban az esetben emelné 0,90 százalékos alapkamatát, ha az infláció szilárdan a 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos jegybanki tűrési sáv felső szélén rögzül.

A Fitch kiemeli hétfői elemzésében, hogy jelenleg ez a helyzet nem áll fenn, hiszen februárban 1,9 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon. A Fitch Ratings elemzői ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a monetáris politika feszesebbé válik, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés pozitív tartományba fordul.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ