Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Folytatni kell a magyar gazdasági sikereket
2018-04-0514:21
A hagyományos ipari korszakban elért sikereket a digitális forradalom után is fönn kell tartani, ennek érdekében adókedvezményekkel és támogatásokkal kell magyarországi beruházásokra ösztönözni a fejlett technológiát teremtő nagyvállalatokat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Zoltek beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.
A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország gazdasága nyitott, teljesítményét ezért a külföldi vállalatok beruházásai jelentős mértékben befolyásolják.
Szijjártó Péter ismertette: a japán Zoltek 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt nyergesújfalui üzemében, a fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre és 10 ezerről 15 ezer tonnára emelkedik az éves szénszálgyártó kapacitás. A kormány 8,1 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremti meg Magyarországon,  így az európai szélerőművekhez túlnyomórészt az itt készült termékeket fogják fölhasználni - tette hozzá. 

Szijjártó Péter közölte, hogy a nyergesújfalui gyár megrendelői között a Mercedes, a BMW és a Toyota is ott lesz, hiszen - mint mondta - a szénszálas technológiát az autóipar is felhasználja a karosszériaelemek készítéséhez.    

A miniszter kiemelte, hogy a szénszálgyártás folyamatos kutatást, fejlesztést és új technológiákat igénylő, innovációt eredményező ágazat, amelyben a Zoltek világszinten is vezető szerepet játszik, Magyarország mellett az Egyesült Államokban és Mexikóban folytat gyártási tevékenységet. Jogelődjével együtt a vállalat 23 éve működik Magyarországon és jelenleg 1260 embert foglalkoztat, a szénszálas technológiát a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött együttműködés alapján a felsőoktatásban is tanítani fogja - közölte.     

Szijjártó Péter a magyar beruházási környezet elismeréseként értékelte, hogy újabb jelentős befektetés érkezett a világ harmadik legnagyobb gazdaságából. A Magyarországon működő 170 japán cég 26 ezer embernek ad munkát, a két ország kereskedelmi forgalmának értéke tavaly meghaladta a 2 milliárd eurót, a távol-keleti vállalatok technológiai szintje megújulást hoz az európai gazdaságba - tette hozzá.      

Takeucsi Josihiro, a Zoltek vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét és évről évre növekvő vásárlói igényt elégít ki. A szénszálas termékeket - mint mondta - szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják föl, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. Hozzátette, hogy a technológia az elektromos autók gyártásához is nélkülözhetetlen, ezért a vezérigazgató várakozása szerint a Zoltek magyarországi csoportja az európai elektromobilitási kutatásokba is bekapcsolódhat.  

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) üdvözölte, hogy a nyergesújfalui gyár termékei a környezetvédelmet és a legfejlettebb technológiákat egyesítik. A beruházás megfelel annak a kormányzati törekvéseinek is, hogy termelő és munkahelyteremtő beruházásokat kell Magyarországra telepíteni - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ