Cover
Gazdaság
Varga Mihály: Idén is tartható a költségvetési hiánycél
2018-04-0410:47
Az első három hónap adatai alapján idén is tartható a 2,4 százalékos államháztartási hiánycél és folytatódhat az államadósság csökkenése - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán a kormányzati szektor egyenlegének tavalyi adataira reagálva.
A Központi Statisztikai Hivatal szerdai reggel közölte, hogy a kormányzati szektor 2017. évi hiánya az előzetes adatok szerint 746,3 milliárd forint, a GDP 2,0 százaléka volt. Varga Mihály kiemelte, hogy a KSH adatai több éve tartó, kedvező folyamatokat mutatnak. Hozzátette: az adósságszint csökkentése kiemelt kormányzati cél, ennek köszönhetően a 2010 előtti kedvezőtlen folyamatok megfordultak. 

Magyarország adósságszintje az uniós átlag alá esett, ezzel más államoknak is példát mutatva bebizonyította, hogy van lehetőség az eladósodás megállítására alacsony deficit mellett - jelentette ki a miniszter. Varga Mihály megjegyezte, hogy 2017-ben minden számítás szerint tovább csökkent a GDP-arányos államadósság: az Eximbank adatainak beszámításával a 2016 végén mért 76,0 százalékról 73,6 százalékra, azt kihagyva 73,9-ről 71,7 százalékra. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Eximbank adóssága nem tartozhat bele a magyar államadósságba - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ