Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Magyarország a gazdasági versenyképességet és a biztonságot tekintve is Európa élmezőnyébe tartozik
2018-03-2714:38
autóipar, gyár, európa, élmezőny, mezőkövesd, fejlesztés
Magyarország a gazdasági versenyképesség és biztonság szempontjából egyaránt Európa élmezőnyébe tartozik - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének átadó ünnepségén, Mezőkövesden.
Szijjártó Péter újabb jelentős magyar gazdasági sikernek nevezve a fejlesztést, hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági életben "elképesztő, őrült verseny zajlik a beruházásokért, a nagyvállalatok bizalmáért és a munkahelyekért". A világgazdaságban új időszámítás kezdődött, "modernkori ipari forradalom zajlik, melynek zászlóshajója az autóipar" - tette hozzá. 

A magyar gazdaság feladata, hogy ebben a korszakban is sikeres legyen, és az eddigi eredmények alapján az ország nem csupán helytáll, de a legsikeresebbek közé tartozik Európában
- mutatott rá a tárcavezető.

Emlékeztetett rá, 2017-ben "nemzetgazdasági történelmi rekordot elérve" az export meghaladta a 100 milliárd eurót, míg az országba érkező nagyberuházások száma 71-ről 96-ra nőtt. Ehhez szavai szerint arra volt szükség, hogy Magyarországon legyenek Európa legalacsonyabb adói, de nélkülözhetetlen a jól képzett, szorgalmas munkaerő és a biztonság is. Megismételte, a feldolgozóipari teljesítmény közel 29 százalékát az autóipar adja, amely 175 ezer embernek biztosít munkát és termékeinek 92 százalékát exportálja. Idén januárban az iparág a tavalyi rekordév után 10 százalékos bővülést ért el. Kifejtette, Magyarország e téren is sikeres korszakváltását tükrözi, hogy az Audi Magyarországon kezdte meg elektromos motorjainak előállítását, a Samsung SDI ide hozta elektromos autókba szánt akkumulátorainak gyártását, a német Bosch, Continental és a thyssenkrupp pedig kutatás-fejlesztési tevékenységeit telepítette az országba.

Magyarország ezzel továbbra is a kontinens autóipari zászlóshajója
– jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai Modine 6,2 milliárd forintból finanszírozott mezőkövesdi kapacitásbővítése egy újabb csúcstechnológiát képviselő beruházás, melyhez a kormány 3,1 milliárd forint értékű fejlesztési adókedvezménnyel járul hozzá. Kitért arra is, hogy a Magyarországon működő 1700 amerikai vállalat ma a második legnagyobb beruházói közösség, mely több mint 100 ezer hazai munkavállalót foglalkoztat. Jelezte: az Egyesült Államok elsőszámú exportpiacunk az unión kívül, a befektetésösztönző ügynökség pedig jelenleg is 11 amerikai céggel tárgyal újabb beruházásokról, míg tavaly tíz amerikai nagyberuházásról állapodtak meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ