Cropped landscape
Gazdaság
Mészáros Lőrinc: Nem leépíteni, hanem fejleszteni kell a Mátrai Erőművet
2018-03-2709:40
Akár új blokkot is építhetnek a Mátrai Erőműben; a dolgozókra nem szabad átterhelni az utóbbi év rossz gazdálkodását - mondta Mészáros Lőrinc, az erőmű főrészvényese a Heves Megyei Hírlapban kedden megjelent interjújában. 
Teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű Zrt., miután az Opus-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét. A BÉT honlapján hétfőn ismertetett tranzakciók szerint az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 50 százalékról 85 százalékra, majd 2019. június 20-án 100 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. Így a társaság - a hatósági hozzájárulások megszerzésével egyidejűleg - akár már idén áprilisban kizárólagos és teljes körű irányítást szerezhet a Mátrai Erőmű felett. 
    
Mészáros Lőrinc ezzel kapcsolatban elmondta, nem lepték meg a vállalat gazdasági adatai, mivel az átvilágítás alatt megkapták a kellő információkat a várható veszteségről. Az erőmű 2012 és 2016 között több mint 52 milliárd forint adózott nyereséget ért el, míg tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget. 
    
Az üzleti jelentésben "objektív és kívülálló" okokra vezetik vissza a veszteséget, ugyanakkor az évek óta húzódó eladás miatt valószínűleg az is közrejátszott az utolsó év sikertelenségében, hogy "nem volt gondos gazdája a vállalatnak". 
    
"A Mátra számai alapján úgy látom, hogy a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, és a tavalyi veszteség leginkább egyszeri tételekből adódik" - mondta Mészáros Lőrinc. 
    
A német tulajdonos kivásárlása után a cseh partner is távozott, erről Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről. A csehek "klasszikus" reorganizációt szerettek volna, ami jelenthette azt is, hogy embereket bocsátanak el, vagy blokkokat állítanak le. 
    
"A magam részéről nem akartam egy ilyen alkudozási folyamatba belemenni vagy egy olyan lehetőséghez adni a nevemet, hogy akár csak arról tárgyaljunk, hogy embereket kell elküldenünk" - mondta a főrészvényes. 
    
Mészáros Lőrinc szerint
egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit. Emlékeztetett, az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést.
Szólt arról is, hatalmas lehetőséget lát az erőműben, amelyet nemzetstratégiai jelentőségű vállalatnak nevezett, ezért a fejlesztésben gondolkodnak, és nem leépítésben. Ugyan az idei évre még veszteséget prognosztizáltak, de hisz abban, hogy van elegendő idő a beavatkozásra és az eredmények javítására. Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a Mátra-alja egyik legnagyobb munkaadójaként felelőséget érez a térségben élőkért. Ezért célja nem csak a megélhetés biztosítása és a munkahelyek megóvása, hanem ösztöndíjrendszer bevezetésével támogatni szeretnék a térség szakemberképzését is. Ezzel elsősorban a fiatalok képzését, elhelyezkedését szeretnék segíteni. 
    
Mészáros Lőrinc kitért arra is, idén ősszel kezdheti meg működését a próbaüzemmel a Visonta Projekt Kft., amely Magyarország egyetlen búzafeldolgozó üzeme lesz. Az üzem feldolgozó kapacitása évi 250 ezer tonna búza, és olyan alapanyagokat állít elő, mint keményítő, takarmány és alkoholtermékek. 
    
Összesen 290 munkahelyet teremt közvetlenül az új gyár, de számításaik szerint közvetetten 750 munkahely jöhet létre a régióban  - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ