Cropped landscape
Gazdaság
KKM: A V4-ek összehangolt turisztikai együttműködése másfél évtizede sikeres
2018-03-2714:51
V4, turisztika, együttműködés, Gödöllő
A visegrádi együttműködés négy országának összehangolt turisztikai együttműködése másfél évtizede működik sikeresen - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára Gödöllőn.
Íjgyártó István elmondta, az Európán kívüli és a tengerentúli piacokon a közös promóció megsokszorozza a négy ország lehetőségeit, hiszen a távoli földrészekről érkezők leginkább körutazásokat vesznek igénybe, és a közép-európai régió sokkal értelmezhetőbb számukra, mint az egyes országok. A visegrádi együttműködés soros elnökeként az idén Magyarország rendezte a turisztikai vezetők éves csúcstalálkozóját. Íjgyártó István kitért arra is, hogy folyamatosan változnak az utazási motivációk, szokások, és az elkölthető jövedelemmel új társadalmi csoportok kapcsolódnak be a turizmusba, amihez rugalmasan alkalmazkodni kell.

Hozzátette, hogy a megbeszélésen ezeket az új kihívásokat, illetve az új lehetőségeket vették számba. A külügyminisztérium államtitkára beszélt arról is, áttekintették, hogy milyen irányok kijelölésével, milyen módon és milyen új turisztikai termékekkel tud a V4 reagálni a változó piaci igényekre. Hozzátette: beszéltek arról is, hogyan lehetne kihasználni a vallási zarándokturizmus egyre népszerűbbé váló lehetőségeit, valamint, hogy a kínai utazók második hullámának megfelelő turisztikai termékeket kell fejleszteni. Peter Durcek, a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint jól működik a közös marketing és prezentációs politika, ami bizonyítja, hogy az együttműködés továbbra is sikeres.

David Koppitz a cseh delegáció vezetője kiemelten fontosnak nevezte, hogy ne csak a statisztikai arányokat javítsák, hanem turisztika minőségét is, és az együttműködés révén egy közös eszközparkot fejlesszenek. Ewa Pawlak-Lewandowska, a lengyel Sport és Turisztikai Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetője eredményesnek tartotta a véleménycserét a V4-es kollégákkal. A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 Lengyelország számára különösen fontos, mivel a 100. évfordulóját ünneplik függetlensége visszaszerzésének.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ