Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: A magyarok nem a bevándorlással szeretnék orvosolni a gazdasági kihívásokat
2018-03-2409:48
Varga Mihály, euró, illegális migráció, 2018-as választások
Amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

Hozzátette: egyébként is, olyan átalakulásban van most az euróövezet, hogy nem tudni pontosan, mihez is csatlakozna az ország. 

Nem hajt a tatár, nem kell sietni. Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy minden feltételt teljesítünk. Hasonlóan a csehekhez és a lengyelekhez, nem lépünk be az euró előszobájába, ami két évvel a csatlakozás előtti árfolyamrögzítés feltétele. Ez így kedvező pozíció, rajtunk múlik, mikor szánjuk el magunkat a következő lépésre.
– részletezte a miniszter. 
 
A migrációval kapcsolatban kiemelte: 
nálunk jóval gazdagabb nyugati országok sem tudják megengedni maguknak, hogy több tíz- vagy százmilliárd eurót költsenek a bevándorlási helyzet kezelésére.
Amíg csak egy ember is munkát keres Magyarországon – hangsúlyozta -, a magyar kormánynak az a felelőssége, hogy több munkahelyet teremtsen, hogy mindenki el tudjon helyezkedni. Ha ezek a keretek kimerültek, akkor lehet tovább gondolkodni. 

A demográfiai problémákat viszont családtámogatással, nem pedig bevándorlással kell kezelni – jelentette ki Varga Mihály. 
Felméréseket idézve hangsúlyozta, hogy 

az emberek nyolcvan százaléka nemet mond a migrációra, a magyarok többsége pedig nem a bevándorláson keresztül gondolja orvosolni a gazdasági kihívásokat. 
Varga Mihály szerint a választások egyik tétje az, hogy a piac által is elismert, stabil, egyensúlyban lévő gazdaságot, a több ágazatra kiterjedt növekedést kockára teszik-e az emberek egy kormányváltással vagy sem. Szerinte nem érdemes kockáztatni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ