Cropped landscape
Belföld
Tiltakoznak a zuglóiak a kerületi mecset működése ellen
2018-03-2121:04
Karácsony Gergely beleegyezésével a Magyar Iszlám Közösség 2017-ben a kerületben élők megkérdezése nélkül alapított mecsetet egy családi házban. A zuglóiak hiába kezdtek aláírásgyűjtésbe és hiába tiltakoztak ellene, a polgármester nem hallgatta meg őket. Bár a Magyar Iszlám Közösség elnöke akkor azt állította, nem adnak helyet szélsőséges eszmék terjesztésének, néhány napja mégis pozitívan mutatták be a Saría törvénykezést.
Az iszlám híres jelképe, egy arany félhold díszíti a Magyar Iszlám Közösség mecsetének kapuját Zuglóban. A Karácsony Gergely által vezetett kerületbe a közösség egy évvel ezelőtt költözött be, mégpedig egy családi házat vásároltak itt maguknak, amit egy gyors felújítás után használatba is vettek. Bár a Magyar Iszlám közösség vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a központban nem lesz megengedett a politizálás és a szélsőséges eszmék terjesztése, nemrégiben a zuglói mecsetben a Sariát, az iszlám törvénykezést pozitív köntösben népszerűsítő rendezvénysorozatba kezdtek. 

A nyugati világban a Saria törvénykezést mindenhol a szélsőséges iszlám alapjaként kezelik. A dzsihád is a Saría része. Szaúd-Arábiában a Saría nevében embereket végeznek ki, az Iszlám Állam a saríára hivatkozva gyerekeket feszített keresztre, és nőket gyilkolt meg. Kovács Miklós Ahmeddel szerettünk volna interjút készíteni, de a Magyar Iszlám Közösség imámja nem kívánt kameránk elé állni.

Karácsony Gergely szerint Magyarországon vallásszabadság van, de Zugló polgármestere nem csak most hivatkozik a vallásszabadságra. Egy évvel ezelőtt is ezzel magyarázkodott a helyieknek, akik között óriási felháborodást keltett a mecset létesítése. Ám hiába tiltakoztak ellene, és kezdtek aláírásgyűjtésbe, Karácsony Gergely eltanácsolta őket. 
Én rengeteget harcolok a zuglóiak érdekében, de polgármesterként nem tudom megtiltani, azt hogy valaki egy vallási gyülekezetet hozzon létre a törvények betartásával
- mondta a polgármester. 

A mecset létrehozását a kerületben egyébként semmi nem indokolta, hiszen Zuglóban sem él több muzulmán, mint a főváros más részén. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ