Cropped landscape
Gazdaság
Összefogással érhetők el eredmények a halágazatban
2018-03-2013:30
A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek és a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője szerint.

A főosztályvezető kedden Budapesten elmondta, a szaktárca javasolni fogja a parlamentnek, hogy március 20-át nyilvánítsák hivatalosan is a halak napjának. A kezdeményezésben aktív szerepet vállalt a Magyar Haltani Társaság (MHTT).       

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke kiemelte, hogy a szervezésükben, valamint az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek közreműködésével megvalósuló központi rendezvény célja a halak további népszerűsítése.     

Lengyel Péter, az FM horgászati és halgazdálkodási főosztályvezető-helyettese ismertette, hogy több kormányzati törekvés szolgálja a haltermékek minőségének javítását. Példaként említette a január elsejétől  hatályos áfacsökkentést, a nagyobb vízkedvezmények bevezetését, illetve a kompenzációs támogatásokat. Emellett fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények, halfőző versenyek és kóstoltatások szervezését, kiadványok megjelenését, valamint a haltermékek hangsúlyosabb bevonását a közétkeztetésbe és a feldolgozás fejlesztését is - sorolta.     

Kitért arra is, hogy a minőségi haltermékek megkülönböztetését a földrajzi árujelzők és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy mellett a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Halászati Késztermék Díj is biztosítja.       

Temesi Ágoston, a Szent István Egyetem adjunktusa elmondta, hogy az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon alacsony, valamennyivel öt kilogramm felett van, annak ellenére, hogy a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatása széleskörűen ismert. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ