Cropped landscape
Gazdaság
Háttérkép: Jó lenne, ha minden politikus az emberi közösségeket szolgálná
2018-03-1521:40
A Háttérkép című műsorunkban Bayer Zsolt és vendégei Boros Imre, valamint Bogár László közgazdászok elemezték Magyarország gazdasági helyzetét. Górcső alá vették a 2002-2010, illetve a 2010-2018 közötti ciklusokat. Előbbinél a külföldi míg utóbbinál a hazai érdekeket tekintették elsődlegesnek. 
Boros Imre a két ciklus közötti lényeges gazdaságfilozófiai különbségre hívta fel a figyelmet. 
 
2010 előtt a filozófia úgy hangzott: a Magyarországra települő külföldiek érdekeit kell kiszolgálni és a politikai uralkodó establishment ő tőlük megkapja ezért, amit megérdemel. Itt a megérdemelt pozíciók, és természetesen a pénz is offshore helyeken.
 
2010 után azt tűzték ki célul, hogy ami értéket létrehozunk Magyarországon annak, ha lehetséges minél nagyobb hányada maradjon itt bent, jusson el a különböző néprétegekhez megfelelő politikai kíséretben. 
 
A kettő célrendszere egyértelműen ütközik. Nem is véletlen, hogy kialakultak politikai viták. 2010 előtt a költségvetési hiány folyamatosan átlépte a normális értékeket. Növekedett az eladósodás, a kamatokat az egekbe tartották az infláció pedig nőtt - magyarázta Boros Imre. 
 
Bogár László:
 
az 1990-2010 közötti rendszer megbukott. Azért bukott meg mert a globális pénzhatalmi rendszer szimpla kiszolgálójává váltak azok, akiknek éppen hogy az ellenkezője lett volna az érdeke.
Jó lenne egyszer egy olyan korszakban élni, ahol minden politikusnak az lenne az érdeke, hogy a saját emberi közösségét szolgálja. Ugyanis az emberi közössége rövid úton megszabadul tőle, ha nem ezt teszi. Arrafelé megyünk de még göröngyös az út
- mondta Bogár László. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ