Cropped landscape
Gazdaság
Fűtéskorszerűsítés: Sikeres az Otthon melege program
2018-03-1309:48
A következő hónapban kapják meg a támogatói okiratokat azok, akiknek az Otthon melege program kazáncsere- és kéményfelújítási fejezetében ki kellett egészíteniük a pályázatukat – mondta a Magyar Időknek a korszerűsítési pályázatokért is felelős államtitkár. Szabó Zsolt hangsúlyozta: az eddigi tíz alprogram minden nyertes pályázója kapott támogatást.
Ha figyelembe vesszük az Otthon melege program elmúlt években elért eredményeit, egyértelműen látszik, hogy a több mint kétszázezer család támogatásában azok voltak a legnépszerűbb pályázatok, amelyek a naponta használatos cikkek, tehát a hűtők, a fagyasztók és a mosógépek cseréjét célozták meg – ismertette az Otthon melege program tanulságait a Magyar Időkkel Szabó Zsolt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára hozzátette, az említett berendezések viszonylag magas ára miatt nehezebben szánja rá magát a család egy új készülék vásárlására, az eszközök pedig elöregszenek. Az Otthon melege program keretében könnyen igényelhető támogatás, a támogatói okirattal pedig egyszerűen lecserélhetők a régi gépek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az eddigi tíz pályázati kiírás minden nyertese megkapta a támogatást az eredetileg megszabott pénzügyi keretek kiegészítésének köszönhetően. A program népszerűségét jelzi az is, hogy a kezdeti 20-30 ezerről fokozatosan 40-60 ezerre nőtt a nyertes pályázatok száma kiírásonként.

A múlt évet két áthúzódó programmal zártuk: a fűtés-korszerűsítési fejezet célja kifejezetten a kazánok cseréje volt olyan modern eszközökre, amelyekkel akár 30-40 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A másik alprogrammal az volt a célunk, hogy megújítsuk a negyven-ötven éves technológiát, a régi gázkonvektorokat. Az energiahatékonyság mellett a fűtés biztonságát is növelni tudtuk, mégpedig kivételes mértékű támogatási intenzitással. A múlt század 60-as és 70-es éveiben felszerelt konvektorok biztonsági szempontból is hagynak kívánnivalót maguk után, tehát adott esetben egy-egy csere életmentő fontossággal bírhat. Az új modellek, amellett, hogy a hőveszteségük a töredéke a régiekéhez képest, automata kikapcsolóval vannak ellátva, így elkerülhető a gázszivárgás – hangsúlyozta az államtitkár.

Szabó Zsolt ismertette a két alprogram számait is. A kazáncsere-fejezet keretében közel hatezer, míg a gázkonvektorok cseréjét célzó alprogramra több mint ötezer érvényes pályázatot nyújtottak be, az elbírálásokat február végéig elvégezte a minisztérium. A konvektorcserénél, annak érdekében, hogy minden érvényes pályázat támogatáshoz juthasson, az NFM az eredetileg rendelkezésre álló 1,5 milliárdos keretösszeget 500 millió forinttal emelte meg.

A nyertesek múlt év végéig 44, idén februárig pedig 291 elszámolást nyújtottak be, ezeknél a kivitelezés és az üzembe helyezés megtörtént. A pályázati útmutatóban rögzített műszaki elvárásokat a 2018. január 1-je előtt és azt követően beépített gázkonvektoroknak is teljesíteniük kell. A hazai vagy uniós támogatások igénybevételével megvalósuló beruházásoknál az új évvel nem lépett életbe új energetikai követelmény, ezért a támogatói okiratok módosítása nem várható.

A másik kiírás esetében nem volt szükség a támogatási keret bővítésére, pedig ott a kéményfelújítás költségeire is lehetett támogatást nyerni. A megvalósításról folyamatosan nyújtják be elszámolásaikat a pályázók. Január ­31-én 5500 pályázat elbírálásának lezárásánál tartott a minisztérium, az utolsó bírálattal érintett csoport ötszáz otthont jelent, a nyertes pályázók a következő hónapban kapják meg a támogatói okiratokat. Ebbe a körbe azok tartoznak, akiknek a pályázatukat pontosítaniuk kellett, ebben segítséget nyújtott számukra a minisztérium.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ