Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási környezete
2018-03-0913:46
szijjártó péter, gazdaság, alapkőtétel, jövedelmadó
Európa legversenyképesebb beruházási környezetének nevezte Magyarországot a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben. Szijjártó Péter az NI Hungary Kft. új épületének alapkőletételén kiemelte: ma Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói, az egyetlen egyjegyű társasági adó, a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadó, a gazdasági fejlődés üteme pedig tartósan 4 százalék feletti, miközben a munkanélküliség 3,8 százalék.
A miniszter "öldöklőnek" nevezte azt a versenyt, amely ma már a nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiért folyik. "Modernkori ipari forradalom zajlik" - mondta hozzátéve: ebben az új típusú versenyben szinte nap mint nap érvelni kell azért, hogy a beruházásokat Magyarországra hozzák. Magyarország megállta a helyét a versenyben - nyomatékosította Szijjártó Péter. A külgazdasági miniszter üdvözölte az NI új beruházását, amellyel 210 munkahelyet hoznak létre döntően diplomás, két nyelven beszélő munkavállalóknak. Az új elektronikai gyártóüzem és szolgáltató központ 5,44 milliárd forintos beruházásához 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány - közölte Szijjártó Péter. Elmondta azt is, hogy 1700 amerikai cég működik hazánkban, a s több mint 100 ezer embernek adnak munkát. Az elmúlt években Debrecen és a szaktárca befektetési szervezete együttműködésének eredményeként 24 beruházást vittek Debrecenbe 140 milliárd forint értékben, amivel 3791 új munkahelyet hoztak létre - sorolta Szijjártó Péter. Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint "a magyar gazdaságban alapvető szerkezetváltás következik be". 
Biztató arányban nő a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozások száma, a digitalizáció, a munkaerő-igényesség és -hatékonyság - jelezte, megjegyezve, hogy mindezzel nem mindig tart lépést a szabályozás.
Felidézte, hogy amikor 2001-ben az NI Hungary Kft. megkezdte a működését Debrecenben, átalakították, befektetőbaráttá tették a helyi adórendszert, amit akkor az Alkotmánybíróság előtt is meg kellett védeni. Kósa Lajos méltatta a gazdasági expanziót előtérbe helyező magyar külpolitikát, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország 2030-re eléri az Európai Unió fejlettségi átlagának 70 százalékát, 2050-re pedig az uniós átlagot. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szerint "a National Instruments 17 éves jelenléte a városban a modern, innovatív és dinamikusan fejlődő Debrecen szimbóluma lett". Utalt rá, hogy amikor az NI megkezdte a működését Debrecenben, akkor a helyi gazdaság, a tradicionális iparágak - élelmiszeripar, feldolgozóipar - rendkívül nehéz helyzetben voltak, s az amerikai cég megjelenése irányította rá a városvezetés figyelmét, milyen nagy lehetőségek rejlenek az innovatív, tudásalapú gazdaságban azzal az egyetemi háttérrel, amivel Debrecen rendelkezik.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ