Cropped landscape
Gazdaság
Guller Zoltán: Tovább szárnyal a turizmus, ha marad a biztonságos országkép
2018-03-0906:25
migráció, guller zoltán, turizmus
Elsődleges szemponttá lépett elő a turizmusban a biztonság, az utazók a útikönyvek helyett világszerte az olyan országok kínálatát böngészik, amelyek a tipikus vendégvonzó attrakciókon túl a veszélytelen pihenés lehetőségét is biztosítják - írta a Magyar Idők. A lap pénteki száma szerint Magyarország előnyös helyen áll a biztonságos úti célok nemzetközi listáján, megelőzve több nyugat-európai államot. Ez kedvező képet fest a külföldi turisták szemében, és versenyelőnyt hoz a hazai turizmusnak, biztosítva több mint négyszázezer munkavállaló megélhetését az állam által is támogatott fejlesztésekkel bővülő piacon.
A Magyar Időknek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, 2015-ben a nyár végi magyarországi menekülthelyzet egyértelműen éreztette hatását a turizmusban, az októberben országos szinten mért 2,8 százalékos visszaesés pedig egyértelműen annak volt köszönhető, hogy a világot bejárták a Keleti pályaudvar előtt táborozó migránsokról készült képek, a nyugat-európai vendégek egy része pedig úgy döntött, hogy nem utazik ide. A vezérigazgató elmondta, a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. 
A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 30 milliót.
Magyarország növekedése meghaladja az uniós átlagot, az előző évben a szállások bevételei 115 százalékkal voltak magasabbak a 2010-es eredményhez viszonyítva - fejtette ki. Aláhúzta, az iparág jelentősen hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez, a közvetett hatásokkal együtt az ágazat a bruttó hazai termék 10,3 százalékát adja. "A tavaly elfogadott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030-ban pedig nem kevesebbet vállaltunk, mint azt, hogy 16 százalékra emeljük a GDP-hez való hozzájárulás mértékét" - mondta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ