Cover
Gazdaság
Európai Bizottság: Fenntartható Magyarország gazdasági erősödése
2018-03-0715:11
gazdasági növekedés, Európai Bizottság, GDP
Magyarország gazdasága folyamatosan erősödött a 2008-as pénzügyi válság óta, ami megteremti a lehetőségét annak, hogy a növekedés fenntartható legyen az elkövetkező évtizedben - közölte az Európai Bizottság a 2018-as európai szemeszter szerdán közzétett téli jelentésében. Hangsúlyozzák: az ország rekordot ért el a foglalkoztatás terén. Az uniós bizottság éves növekedési jelentésében hangsúlyozta, hogy Magyarország sebezhetősége jelentősen csökkent.
A hazai össztermék a becslések szerint a támogató külső környezet és az alkalmazkodó belpolitika eredményeként növekedett, a háztartások fogyasztását a kétszámjegyű bérnövekedés erősítette. Az uniós támogatásoknak köszönhetően a befektetések lendületet vettek. Az exportnövekedés tükrözte a globális fejleményeket. Az infláció emelkedett és közeledett a jegybanki célszámokhoz. 2018-ban a növekedés várhatóan erős marad a támogató környezet következtében - közölte a bizottság. A jelentés szerint Magyarország a foglalkoztatás terén rekordot ért el. A gazdasági fellendülés hajtóereje mellett a szakpolitikai intézkedések szintén segítettek a munkaerő-piaci helyzet javításában. A határokon átnyúló munkaerő-vándorlás és a kedvezőtlen demográfiai tendenciák azonban csökkentették a munkaerő-kínálatot, különösen a szakképzett munkavállalók körében. A munkanélküliségi ráta 2017-ben az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére esett vissza, bizonyos területeken pedig munkaerőhiány alakult ki. 
A jelentős belföldi kereslet ellenére a költségvetési hiány a GDP 1,9 százalékos 2016-ban regisztrált szintjéről 2018-ban körülbelül 2,5 százalékra emelkedik. 
Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya fokozatosan csökken, és a magas nominális GDP-növekedésnek köszönhetően a következő két évben is ezen a pályán marad. A jövőbeli költségvetési kiigazítások hiányában azonban ez a kedvező tendencia középtávon kockázatos lehet - tették hozzá. Az uniós tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzés Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte ugyanakkor, hogy korlátozott előrelépést tett az uniós bizottság 2017-es országspecifikus ajánlásainak megvalósítása terén. Az ország gazdasági felzárkózását hátráltathatják az intézményi környezet gyengeségei bizonyos területeken - közölték. Amíg némi előrelépés történt az alacsony jövedelműek adóterheinek csökkentése terén, kevésbé sikerült csökkenteni az adórendszer bonyolultságát. Kisebb előrelépés történt a közbeszerzések átláthatósága terén is, de a korrupcióellenes intézkedések megerősítésében korlátozott volt a haladás és ugyanez mondható el a szolgáltatások szabályozási környezetének javításáról is. Mint írták, előrelépés történt a közmunkaprogram javítása terén, azonban korlátozott volt a hátrányos helyzetű csoportok - különösen a romák - részvételének növelése az oktatásban. Az oktatási és az egészségügyi rendszer nem támogatja eléggé a humántőke fejlesztését, különösen az alapkészségek elsajátítása, a társadalmi-gazdasági háttérnek a tanulmányi eredményekre gyakorolt hatása vagy az egészségügyi ellátás egyenetlen minősége és hozzáférhetősége szempontjából. A foglalkoztatáspolitika előtt álló feladatok között említették a munkaerő-tartalékok gyors mozgósítását annak érdekében, hogy meg tudjon felelni a magas munkaerő-keresletnek. Az uniós bizottság szerint a szegénységgel kapcsolatos mutatók összességében javultak, de a kiszolgáltatott csoportok továbbra is magas szegénységi kockázatnak vannak kitéve.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ