Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Hazánk az autóipar európai fellegvára marad
2018-03-0613:44
szijjártó péter, autóipar, Arconic-Köfém Kft., munkahelyteremtés
A mostani beruházás is biztosítja azt, hogy hazánk az európai autóipar fellegvára maradjon, pedig nem kicsi a verseny az új beruházásokért az egész kontinensen és világszerte - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, Székesfehérváron, az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forint (137 millió dollár) értékű új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokának alapkőletételi ünnepségén. 
Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően félmillióval több alumínium kerékterméket fognak gyártani az amerikai Arconicnál és minimum 200 új munkahely jön létre. Megjegyezte, hogy a magyar kormány fejlesztési adókedvezményt biztosított a fejlesztéshez, ami 8,3 milliárd forintot jelent majd a cégnek.
   
Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak. A miniszter szerint az adókedvezmény "jó üzlet volt egész Magyarországnak", hiszen 2022-ig a keréktermék piacon 70 százalékos keresletnövekedés várható, s a fehérvári gyár kapacitásnövelése bevételnövekményt is hozhat magával 100 millió dollár értékben.
   
Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Arconic a repülőgép- és a járműipar világszinten piacvezető beszállítója és ma már gazdasági teljesítményük meghatározó az egész magyar nemzetgazdaság számára. Hozzátette: a magyar ipar kibocsátásának 28,6 százaléka az autóiparból származik, s tavaly rekordot ért el a termelés értéke, amely 8038 milliárd forintot tett ki. A tárcavezető hasonló folyamatokról számolt be a magyar fémiparban is: tavaly 19 százalékkal nőtt az ágazat, termelési értéke pedig megközelítette a 2300 milliárd forintot. Megemlítette, hogy hazánkban megközelítőleg 120 ezren dolgoznak az ágazatban, az előállított termékek több mint 60 százalékát pedig exportálták. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a német vállalatok után az amerikai cégek fektetnek be a legtöbbet hazánkban. Az 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság a 4 százalékos növekedési sávban maradjon - fűzte hozzá.
   
Chip Blankenship szólt arról is, hogy az új keréktermék gyáruk jelentősen hozzájárul a legmagasabb szintű keréktermékek gyártásához. Jelezte, hogy az építkezés 2019-es befejezéséig összesen 700-ra nő a munkatársak száma az üzemben.
   
David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy az Arconic azért tud sikeres lenni világszinten, mert figyelmük az innovációra összpontosul. Úgy vélte, a magyar munkaerő tehetsége és elkötelezettsége, továbbá az ország befektetést vonzó környezete is hozzájárult a befektetési döntéshez.
   
Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere szerint a 35 milliárdos beruházással az üzemben dolgozók teljesítményét ismerte el a cégvezetés; világszínvonalat hoznak hazánkba.
   
Az Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az akkori Székesfehérvári Könnyűfémműben. Az Arconic fontos szerepet tölt be Magyarországon, egyike a legnagyobb 100 vállalatnak és a 10 legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van. Munkavállalóinak létszáma meghaladja a 2200 főt. Az Arconic Magyarországon vezető beszállítója a kereskedelmi szállítmányozásnak, a légiközlekedésnek, az ipari gázturbina és az általános ipari piacoknak a Székesfehérváron működő Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások, a Globális Hengerelt Termékek és a Mérnöki Termékek és Rendszerek Divíziókhoz tartozó termékkörével. A légiközlekedési és a kereskedelmi szállítmányozási piacokat kiszolgáló Arconic Rögzítő Rendszerek üzletág Nemesvámoson működik, míg az Arconic Kovácsolt és Sajtolt Termékek üzletága Egerben az autóipar vezető beszállítója. Az Arconic Magyarországon, Székesfehérváron hozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi. Az Arconic több mint 10,7 millió dollárral támogatja a magyarországi közösségi kezdeményezéseket 1993 óta.     

A Magyarországon működő cégek sikere azon múlik, hogy a termelési tevékenységet a digitalizációval hogyan kapcsolják össze - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, Székesfehérváron, miután egyeztetést folytatott a városban működő legjelentősebb vállalatok vezetőivel.

SzijjártóPéter elmondta, hogy a konzultáción elsősorban versenyképességi kérdésekről egyeztetett többek között a Denso, a Sapa, a Videoton Holding, a Harman, az IBM, az Emerson és az Arconic képviselőivel. Megjegyezte: teljes egyetértés volt közöttük abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás korszakában van és mindez új technológiákat hozhat.

A miniszter szerint a magyar nemzetgazdaság eddigi sikerei fontosak ugyan, de kizárólag azokra alapozni nem elegendő. Úgy vélte, hogy a további sikerességhez a magyar gazdaság stratégiáját át kell alakítani, és így továbbra is Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar.

A tárcavezető szólt arról is, hogy átalakították a beruházás-ösztönzési rendszert, érdekeltté téve a vállalatokat a fejlesztésekben, a technológiák fejlesztésében és a digitális átállásban. Fontosnak nevezte - a cégek vezetőivel egyetemben - a kiszámítható gazdasági környezetet és azt, hogy a munkavállalók és a befektetések biztonságban vannak Magyarországon.

Kérdésre elmondta: elsősorban a munkaerőhiány kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat a cégvezetők, hiszen "a teljes foglalkoztatás jó kihívás", ugyanakkor biztosítani kell a szakképzett munkaerőt, amihez felnőttképzési programokat, tanműhely kialakítási támogatásokat, vállalatoknak nyújtandó képzési támogatásokat biztosít a kormány.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a munkaerő biztosításának másik módja a munkavállalók mobilitásának elősegítése, valamint lakhatásuk biztosítása. Utóbbit az önkormányzat a Modern városok program keretében bérlakások építésével igyekszik orvosolni.

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő szerint ismételten bebizonyosodott, hogy a kis és nagy cégek jól érzik magukat Székesfehérváron, továbbra is fejlesztésekben gondolkodnak. Ez a vonzó befektetési környezet mellett a munkavállalóknak köszönhető, akik mindent megtesznek munkaadóik sikerességéért.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ